Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Од сутра обавезна зимска опрема

| Бања Лука | Понедељак, 31. октобар 2022.

 

      Министарство унутрашњих послова Републике Српске подсјећа грађане да је од сутра 1. новембра 2022. године до 1. априла 2023. године обавезно посједовање зимске опреме за сва возила, изузев моторних возила на два или три точка, четвороцикла, трактора на точковима и трактора на гусјеницама.

 У складу са Правилником о саобраћају у зимским условима, под зимском опремом подразумјева се:

1.  Пнеуматици за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) на свим точковима возила или

2.  Пнеуматици за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) на погонским точковима и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка или

3.  Пнеуматици за љетну употебу на свим точковима с најмањом дубином профила од 4 mm и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

 Под зимским условима на путу подразумијева се ситуација када пада снијег и када се снијег налази на коловозу, када на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, када пада киша и леди се на коловозу и када је коловоз залеђен.

 За вријеме зимских услова забрањује се саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилима која не посједују зимску опрему, као и возилима која посједују а не користе зимску опрему.

 У циљу одржавања повољног стања безбједности у саобраћају МУП Републике Српске подсјећа све учеснике у саобраћају да је потребно да се припреме за услове вожње у промијењеним временским приликама уз апел на поштовање саобраћајних прописа.