Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Од данас обавезна зимска опрема за моторна возила

| Приједор | Сриједа, 02. новембар 2022.

 

Полицијска управа Приједор подсјећа грађане да је од 01.11.2022. године до 01.04.2023. године, обавезно посједовање зимске опреме за сва моторна возила, без обзира на временске услове.

У складу са Правилником о саобраћају у зимским условима, под зимском опремом подразумјева се:

1. Пнеуматици за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) на свим точковима возила или

2. Пнеуматици за зимску употребу (MS, M+S, M&S, Snow Winter и др.) на погонским точковима и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка или

3. Пнеуматици за љетну употебу на свим точковима с најмањом дубином профила од 4 mm и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка. 

Под зимским условима на путу подразумијева се ситуација када пада снијег и када се снијег налази на коловозу, када на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, када пада киша и леди се на коловозу и када је коловоз залеђен. 

Полицијска управа Приједор апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, возачи да посједују и користе зимску опрему у периоду прописаном важећим прописима, да учествују у саобраћају са технички исправним возилом, како би своју безбједност и безбједност других учесника подигли на што већи ниво.