Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Полицијска станица Србац реализовала кампању ''Слави одговорно, слави без ватреног оружја''

| Градишка | Четвртак, 08. децембар 2022.

 

Обзиром на предстојеће новогодишње и божићне празнике, када се може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава као и незаконита употреба ватреног оружја, припадници Полицијске управе Градишка, започели су са превентивним активностима, а како би грађани наступајуће празнике прославили у безбједном окружењу, и на миран и достојанствен начин.

Ученицима основних и средњих школа на подручју Полицијске станице Србац,  данас су одржана едукативна предавања, а све са циљем да се на адекватан и њима прилагођен начин укаже на чињеницу да не постоји безопасна пиротехника и да петарде нису играчке, те да су пиротехничка средства посебно опасна на мјестима гдје се окупља већи број грађана, као и у затвореним просторима. Такође, упознати су и на посљедице и тјелесне повреде које пиротехничка средства могу да проузрокују (обично страдају шаке, прсти и очи а најчешће је ријеч о дубоким повредма и опекотинама).

Подсјећамо да је чланом 29. став 6. Закона о промету експлозивних материја и запаљивих течности прописано да се пиротехнички производи за забаву 2. разреда  могу продавати у малопродаји само лицима старијим од 18 година и то од 15. новембра текуће године до 30. јануара наредне године. Истим законом предвиђене су новчане казне за физичко лице оод 300-1500 КМ, а одговорно лице у предузећу или другом правном лицу од 100 до 500 КМ, и друго привредно друштво или правно лице од 1000 до 3000КМ.

Чланом 14. Закона о јавном реду и миру Републике Српске, прописано је да ће се ко пали пиротехничка или експлозивна средства на мјесту и на начин којим изазива узнемиреност грађана, казнити новчаном казном и то: физичко лице од 300 до 900 КМ, предузеће или друго правно лице од 2000 до 6000 КМ, а одговорно лице у предузећу или другом правном лицу од 400 до 1000 КМ. 

Још једном позивамо грађане да новогодишње и божићне празнике прославе на миран и достојанствен начин и да не користе петарде на мјестима гдје се окупља већи број грађана, као нити у затвореним просторијама.