Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Бањалука појачане активности полиције

| Бања Лука | Уторак, 03. јануар 2023.

 

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, у дане протеклог викенда, успјешно су обезбједили јавне скупове – прославе „Међународне Нове 2023. године“, те предузимали мјере и радње на откривању и спречавању кривичних дјела и прекршаја на подручју које покрива ПУ Бањалука.

Полицијски службеници су успјешно обезбједили два јавна скупа, прослава „Међународне Нове 2023. године“ у Бањалуци на којима је укупно присуствовало око 8 000 грађана, на којима није евидентирано нарушавање јавног реда и мира.

Полицијски службеници Полицијске станице Лакташи, 30./31.12.2022. године, извршили су оперативно тактичку мјеру и радњу рација, у угоститељском објекту у мјесту Александровац, Град Лакташи, којом приликом су конбар и власник угоститељског објекта, санкционисани због почињених прекршаја из члана 25.  „Послуживање алкохолом“ из Закона о јавном реду и миру. Током рације, код лица С.Д. из Градишке пронађен је и одузет нож дужине бодежа 16 цм, те слиједи подношење извјештаја о почињеном прекршају из члана 8. став 2. стачка 2. Закона о оружју и муницији Републике Српске.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, 31.12.2022. године, лишили су слободе лице иницијала Л.В. из Лакташа, јер је код истог пронађена и одузета пвц врећица у којој се налазила бијела прашкаста материја која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Кокаин“ укупне бруто масе 1,09 грама и метална дробилица сиве боје са траговима зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Марихуану“. Лицу Л.В. је уручен прекршајни налог због почињеног прекршаја из члана 4. Закона о производњи и промету опојних дрога. О наведеном је обавијештен дежурни судија Основног суда у Бањалуци – Одјељење за прекршаје.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, 01.01.2023. године, лишили су слободе лице иницијала Н.К. из Лакташајер је за истим расписана Централна потјерница по наредби Основног суда у Бањалуци звог почињеног кривичног дјела „Крађа“. О наведеном је обавијештен Окружни центар Судске полиције Бањалука.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, 01.01.2023. године око 04,00 часа,  лишили су слободе лице иницијала А.К.К. из Републике Словеније, због почињеног прекршаја „Ометање државних органа, привредних друштава и других правних лица у вршењу јавних функција“ из члана 24. Закона о јавном реду и миру. Наиме, полицијски службеници су поступили по пријави грађана да се у улици Јеврејска налази мушко лице које у видно алкохолисаном стању узнемирава пролазнике. Изласком на лице мјеста полицијски службеници су затекли наведено лице, којем су издали упозорење, а након тога и наређење да се удаљи, на шта се лице оглушило, те је лишено слободе којом приликом је утврђено да се ради о лицу А.К.К. које је подвргнуто испитивању на присуство алкохола, којом приликом је утврђено присуство од 2,27 г/кг алкохола у организму. Наведено лице је подврнуто и испитивању на присуство опојних дрога којом приликом је утврђено присутво опојне дроге „Кокаин“ у организму. О свему наведеном је обавијештен Теренски центар за странце Бањалука и дежурни судија Основног суда у Бањалуци – Одјељење за прекршаје.

Полицијски службеници Полицијске станице Лакташи, 01.01.2023. године око 21,20 часова, лишили су слободе лице иницијала А.З. из Лакташа због почињених прекршаја „Вријеђање“ из члана 8. иОметање државних органа, привредних друштава и других правних лица у вршењу јавних функција“ из члана 24. Закона о јавном реду и миру. Наиме, полицијској станици је пријављено да лице А.З. упућује пријетње и вријеђа власника угоститељског објекта у Граду Лакташи, јер је исти одбио да га послужи алкохолом обзиром да је у видно алкохолисаном стању. На лице мјеста су изашли полицијски службенци који су потврдили наводе пријаве, те издали наређење лицу А.З. да престане са нарушавањем јавног реда и мира, на шта се исти оглушио и наставио, упућујући и полицијским службеницима погрдне ријечи. Лице А.З. је подвргнуто испитивању на присуство алкохола, којом приликом је утврђено присуство од 1,40 г/кг алкохола у организму.

Због почињених кривичних дјела и прекршаја у претходна четири дана 34 лица су лишена слободе.