Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У наставку акције „Карика 2022“ лишено слободе још једно лице

| Бања Лука | Понедељак, 30. јануар 2023.

 

Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске су јуче, 29.01.2023. године, у наставку акције кодног назива „Карика 2022“, лишили слободе једно лице иницијала Ж.К. из Бањалуке, због сумње да је починило кривична дјела „Искориштавање компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дјела сексуалног злостављања или искориштавања дјетета“ из члана 178., „Искориштавање дјеце за порнографију“ из члана 175. и „Упознавање дјеце са порнографијом“ из члана 177.  Кривичног законика Републике Српске.
      На основу наредбе Основног суда у Бијељини, а под надзором Окружног јавног тужилаштва у Бијељини, извршен је претрес просторија и објеката које користи осумњичено лице, којом приликом су пронађени и одузети мобилни телефон, СИМ и меморијске картице као и други предмети који се доводе у везу са извршењем кривичних дјела.
       Лице је синоћ предато у Окружно јавно тужилаштво у Бијељини уз Извјештај о почињеном кривичном.
        Подсјећамо да је у претходном периоду, у вези са наведеним кривичним дјелима, слободе лишено шест лица која се сумњиче да су путем друштвених мрежа врбовала дјецу, затим их наводили на израду садржаја дјечије порнографије, те их упознавали са порнографијом шаљући им фотографски и видео материјал порнографског садржаја, као и да су покушавала договорити састанке са дјецом ради вршења обљубе.