Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Повећана откривност у области привредног криминалитета, број саобраћајних незгода смањен

| Зворник | Понедељак, 30. јануар 2023.

 

У просторијама Полицијске управе Зворник, 30.01.2023. годинеодржана је конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за 2022. годину, којој су присуствовали начелник Управе Александар Васиљевић, начелник Сектора полиције Дражан Еркић и начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић.

Начелник Васиљевић је истакао да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно и задовољавајуће, напомињући да током 2022. године није било догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана, као ни тежих кривичних дјела која би нарушила постојеће стање безбједности.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић, истакао је да је у току 2022. године на подручју ПУ Зворник евидентирано 710 кривичних дјела, што је за 16,8 % више него у току 2021. године. Од укупног броја,621 кривично дјело је из области општег криминалитета, од којих је 412 по познатом , 298 по непознатом извршиоцу и 208  расвијетљено. Коефицјент укупне расвијетљености износи 84,6 %.У области злоупотребе опојних дрога, за протеклих годину дана откривеноје167 случајева злоупотребе опојних дрога, од чега је 25 кривичних дјела и 142 прекршај из ове области. У области привредног криминалитета, током 2022. године откривено је 40 кривичних дјела, због чега је надлежним тужилаштвима поднесено 25 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 33 лица. У области малољетничке делинквенције, у току претходне године евидентирана су 22 малољетна извршиоца кривичних дјела, од којих су њих пет били повратници.

Начелник Савић је на крају истакао су полицијски службеници ПУ Зворник у 2022. години учествовали у већем броју оперативних акција које су реализоване с циљем спречавања вршења кривичних дјела као и расветљавању и проналаску починилаца, а које су допринијеле порасту откривености кривичних дјела.Припадници ПУ Зворник су у 2022. години учествовали у обезбјеђењу већег броја штићених личности као и јавних скупова који су протекли у миру и без нежељених посљедица.

Начелник Сектора полиције Дражан Еркић је истакао да је у току 2022. године евидентирана433нарушавања јавног реда и мира, приликом чега је почињено 563 прекршаја из ове области. У тим нарушавањима јавног реда и мира су учествовала 122 повратника и 14 малољетника.  Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму (пет и више лица) није било.

У току 2022. године, евидентирана је521 саобраћајна незгода, што је за 23 незгоде мање у односу на упоредни период. Број незгода са погинулим лицима је осам, број незгода са тешко повријеђеним лицима је 35 а број незгода са лакшим тјелесним повредама је 123.

Начелник Еркић је овом приликом апеловао на све учеснике у саобраћају да се понашају одговорно, поштујући саобраћајне прописе, и то посебно у близини школа и вртића.