Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Протеклу годину обиљежили добри резултати у свим сегментима рада

| Источно Сарајево | Уторак, 31. јануар 2023.

 

 

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за протеклу 2022. годину.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности у протеклој години као стабилно и задовољавајуће.  Евидентирано је 575 кривичних дјела, 520 је расвијетљено од тога 137 по непознатом починиоцу, 383 кривична дјела по познатом, као и 9 дјела из ранијег периода. Коефицијент расвијетљености по непознатом износи 65,7% док је укупна расвијетљеност кривичних дјела за протеклу годину 89%. Евидентирано је пет кривичних дјела са већим степеном друштвене опасности, три разбојништва од којих су два расвијетљена, као и пет крађе путничких возила од којих су четири расвијетљене а аутомобили враћени власницима.

Остварени су добри резултати у области организованог криминалитета, заплијењено преко 28 килограма опојне дроге марихуана, пронађене двије лабораторије за вјештачки узгој опојне дроге, као и мање количине опојне дроге кокаин, спид и екстази. Обрађено је 427 предмета, поднесено 26 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 34 лица за 31 кривично дјело, издато 363 прекршајна налога и поднесено 37 захтјев за покретање пркршајног поступка.

У области привредног кримиланитета обрађена су 44 предмета поднесено 35 извјештаја надлежном тужилаштву против 58 лица. Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 1.425.402,00КМ, а стечена противправна имовинска корист износи 1.679.922,00КМ.

 

Забиљежено је 377 нарушавања јавног реда и мира или за 20,5% мање него у 2021. години. Санкционисано је 467 лица, поднесено 58 захтјева за покретње прекршајног поступка и издато 389 прекршајних налога. У структури прекршаја најчешћи су вријеђање и туча и физички напад.

Догодило се 593 саобраћајних незгода, седам са смртно страдалим лицима, 35 са теже повријеђеним лицима, 133  са лакше повријеђеним лицима и 418 са материјаном штетом.

 

 

Регистровано је 32.086 прекршаја из области саобраћаја, док су из саобраћаја искључено 1849 возача ( највише због вожње под дејством алкохола 1387 возача) и 302 возила.

Планске превентивно-репресивне активности у протеклој години су спроведене и дале су јако добре резултате, неке од њих ће у континуитету бити настављене, успјешно су извршена обезбјеђења јавних скупова, страних делегација, као и обезбјеђење зимске туристичке сезоне на Јахорини која још траје.

У протеклој години остварена јако добра сарадња са судовима, тужилаштвима, локалном заједницом, републичким и општинским инспекцијским органима, као и локалном заједницом.

Начелник Шеховац исказао је захвалност присутним медијима који су у протеклој години показали висок степен професионализма, те правовремено и објективно информисали јавност о раду ПУ Источно Сарајево у нади да ће се таква сарадња и наставити.