Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржана предавања на тему „Безбједност дјеце у дигиталном свијету“

| Добој | Сриједа, 01. фебруар 2023.

 

 

Инспектор за високотехнолошки криминалитет Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Добој, данас  01.02.2023. године, је за ученике добојске Гимназије одржао предавања  на тему „Безбједност дјеце у дигиталном свијету“.
            Током предавања ученици су упознати са начинима заштите приватности на интернету и како могу предуприједити негативности уколико се оне догоде. Најчешће злоупотебе Фејсбук профила односе се на злоупотребу фотографија, крађу профила, преваре, врбовање, те говор мржње. Овом приликом указано им је и на друге опасности  којима су изложени на интернету (организовање групних туча, објављивање својих или туђих непримјерних фотографија, секстинг, разне врсте уцјена и сл).

Такође, упознати су и о начинима како да препознају и пруже помоћ жртвама насиља те да  сваки корисник друштвених мрежа треба да полицији пријави све уочене негативности како би се предузеле потребне мјере и радње, те како би се утврдило да ли пријављена радња има обиљежје кривичног дјела или прекршаја.