Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Предавања на тему „Опасности пословања привредних друштава преко интернета“

| Бања Лука | Уторак, 07. фебруар 2023.

 

Поводом Дана безбједног интернета и корпоративне безбједности, начелник Одјељења за високотехнолошки криминалитет у Управи криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Оливије Зимоња одржао је данас предавања у Подручној привредној комори Бања Лука на тему Опасности пословања привредних друштава преко интернета“, за представнике малих и средњих предузећа у Републици Српској.

Начелник Зимоња је рекао да је расвијетљеност кривичних дјела из домена високотехнолошког криминалитета задовољавајућа, те да МУП Српске константно ради на унапређењу својих капацитета.

Он је указао на важност едукације о опасностима у дигиталном окружењу, те истакао да је у структури кривичних дјела високотехнолошког криминалитета велики број оних која су почињена према привредним субјектима и да, најчешће, до инфекције заштићеног компјутерског система долази непажњом и недовољним читањем мејл кореспонденције.

И даље имамо перцепцију да је физичка заштита важнија од заштите у дигиталном окружењу, иако све указује на супротно. Много више средстава, капитала и осталог у неким фирмама је у дигиталном запису, а мање се улаже у ту заштиту, рекао је начелник Зимоња.

Он је додао да су најчешћа евидентирана кривична дјела из ове области напад и неовлаштени приступ заштићеном рачунару и компјутерска саботажа.