Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржан проширени колегијум министра

| Бања Лука | Петак, 10. фебруар 2023.

 

Стање безбједности на подручју Републике Српске је добро,што показују сви показатељи и анализе које се односе на безбједност и рад Министарства унутрашњих послова Републике Српске, закључак је проширеног колегијума министра унутрашњих послова који је данас одржан у Бањалуци.

Министар Каран је рекао да је укупан број кривичних дјела који је евидентиран у току 2022. године у паду, у односу на годину раније, те да је стопа расвијетљености кривичних дјела повећана. Он је навео да је примјећен тренд пада броја кривичних дјела општег криминалитета, док су дјела високотехнолошког криминалитета, која се откривају захваљујући проактивном раду полиције, у порасту. Он је посебно истакао резултате рада полицијских службеника у области борбе против организованог и тешког криминалитета, те нагласио да је потребно да се у наредном периоду уложи додатан напор у борби против злоупотребе опојних дрога.

Министар Каран је нагласио да Министарство континуирано ради на унапређењу и додатном усавршавању кадрова и подизању свијести о обавези професионалног понашања, те да ће се све утврђене злоупотреба овлашћења од стране припадника Министарства санкционисати без одлагања. Такође је истакао да ће затражити што оштрију санкцију и реакцију правосудних органа на нападе на полицијске службенике.

 Директор Кострешевић је навео да је у току 2022. године на подручју Републике Српске евидентирано 10 убистава, од којих су два остала нерасвијетљена. Он је навео да је убиство полицијског службеника Раденка Башића представљало својеврстан покушај удара на полицију, те је истакао је да је полиција успјела да расвијетли ово убиство и да је показала спремност и способност за борбу против организованог криминала.

Када је у питању високотехнолошки криминалитет, директор Кострешевић је навео да је у току 2022. године поднесено 146 извјештаја против 155 лица, осумњичених да су користећи информационе технологије починили укупно 163 кривична дјела.

Директор Кострешевић је истакао да је у току 2022. године јавни ред и мир нарушен у 4.136 случаја у којима је 5.271 лице починило 5.228 прекршаја.

У вези за кретањем илегалних миграната преко територије Републике Српске директор је рекао да полицијски службеници предузимају низ активности у складу са закључцима Владе Републике Српске. Он је навео да је континуирана активност помоћ Граничној полицији БиХ у одбрани источне границе, као и активности које се односе на контролу кретања миграната кроз Републику Српску. С тим у вези, полицијски службеници су у прошлој години пронашли и евидентирали 4.727 миграната који су илегално прешли границу БиХ, што је за 17,8% мање  у односу на 2021. годину.

Директор Кострешевић је навео да у области безбједности саобраћаја нису позитивни резултати, обзиром да је на путевима Српске у 2022. години смртно страдало 100 лица.

„Све ове бројке јесу у паду, али ми не можемо бити задовољни када погледамо све  активности које полиција предузима на том пољу и само понашање грађана, односно учесника у саобраћају“ закључио је директор Кострешевић додавши да је у току 2022. године из саобраћаја искључено 18.100 возача због вожње под дејством алкохола.