Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Нови објекат за САЈ и Жандармерију и почетак основне обуке за Жандармерију

| Бања Лука | Понедељак, 20. фебруар 2023.

Педесетједан полицијски службеник из свих крајева Републике Српске данас je започео основну полицијску обуку за Жандармерију, а за вријеме обуке биће смјештени у новом објекту који је данас стављен у функцију. Нови објекат намијењен је за смјештај припадника Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије и налази се у комплексу Центра за обуку у Залужанима.

„Полицијски службеници Специјалне антитерористичке јединице и Јединице Жандармерије морају бити стално психофизички спремни и обука је саставни дио њиховог свакодневног дјеловања за разлику од редовних снага полиције. Они морају бити спремни да се суоче са најтежим облицима криминалитета када је угрожен уставни поредак Републике Српске, али и када су директно угрожени њихови животи.“ истакао је Министар унутрашњих послова Синиша Каран.

Сам објекат има око 800 метара квадратних - приземље и спрат, и намјењен је за смјештај припадника САЈ-а и Жандармерије док бораве на стручним обукама у Центру за обуку. Предвиђен је за дневни и ноћни боравак.

Министар Каран је изјавио да је ово само један од објеката у низу у Центру за обуку који се полако завршава и они добијају своју пуну функцију. Такође, да је са овим објектом заокружена једна цјелина када је ријеч о самој обуци, смјештају и боравку у Центру за обуку.

На овај начин остварују се стандарди којима теже савремене полиција, а који се остварују кроз континуиране обуке и едукације полицијских службеника да би били спремни да ефикасно одговоре на све безбједносне изазове који се пред њих поставе.

Догађају су присуствовали директор полиције Синиша Кострешевић, као и руководиоци основних организационих јединица Министарства.