Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Градишка реализована акција појачане контроле учесника у саобраћају

| Градишка | Петак, 24. фебруар 2023.

 
     На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка, у циљу повећања степена безбједности свих учесника у саобраћају, 23.02.2023. године у времену од 07,00 до 15,00 часова реализована је регионална акцијапојачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на коришћење безбједносног појаса, сигурносних сједалица, мобилног телефона за вријеме вожње и техничке неисправности возила.
    Током наведене акције, укупно је контролисано 116 учесника у саобраћају, којом приликом је евидентирано 108 прекршаја.
     Од укупно евидентирано 108 прекршаја, 3 прекршаја су евидентиранa због кориштења мобилног телефона за вријеме вожње, 30 прекршаја за некориштење безбједносног појаса, 8 прекршаја због некориштења сигурносних сједалица, 54 прекршаја због техничке неисправности возила, а евидентирано је и 13 прекршаја по другим основама.
     Током наведене акције, полицијски службеници Полицијске станице Нова Топола, 23.02.2023. године око 07,45 часова, на магистралном путу Градишка-Бања Лука, у мјесту Нова Топола, град Градишка, извршили су контролу путничког аутомобила марке ,,Ford KА“, којим је управљало лице Д.Т. из Градишке.Извршеном контролом, утврђено је да је лице управљало путничким аутомобилом прије стицања права на управљање, а на основу извршених провјера у Регистру новчаних казни утврђено је да лице има дуг у износу од 11.160,00 КМ.Полицијски службеници су привремено одузели путнички аутомобил, а против лица Д.Т. ће бити поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка надлежном суду због почињених прекршаја по Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.
Такође, током спровођена акције, полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Градишка, извршили су упућивање на ванредни технички преглед путничког аутомобила марке ,,Opel Corsa“, власништво М.Г. из Градишке, те је приликом техничког прегледа уочено да се број шасије на возилу не подудара са бројем шасије у потврди о власништву возила. О свему је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука који је наложио да се предметно возило одузме, те да се предузму све потребне мјере и радње на утврђивању постојања елемената кривичног дјела.
 Полицијски службеници Полицијске станице Нова Топола, 23.02.2023. године око 12,15 часова у мјесту Нова Топола, град Градишка, лишили су слободе лице иницијала Д.Т. из Градишке, возача код коjeг је утврђено присуство алкохола у организму од 2,14 g/kg. Након престанка разлога за задржавање наведено лице је пуштено на слободу, а истом је уручен прекршајни налог због почињеног прекршаја из Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.
Полицијска управа Градишка, наставиће са сличним активностима и у наредном периоду, а све са подизањем свијести о безбједности свих учесника у саобраћају. Апелујемо на све грађане да се придржавају одредби Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, како би властиту безбједност и безбједност других грађана подигли на што већи ниво.