Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Три лица саслушана по налогу ОЈТ Бањалука због сумње да су починила КД „Повреда тајности поступка“

| Бања Лука | Петак, 24. фебруар 2023.

Под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука, полицијски службеници Полицијске управе Бањалука, предузимају истражне мјере и радње против НН службеног лица и лица Н.М., С.Т. и Б.Л. због сумње да су починили кривично дјело „Повреда тајности поступка“ из члана 337. став 1. Кривичног законика Републике Српске. 
За сада непознато службено лице се сумњичи да је учинило доступним податке из истраге која је у току, а који се нису смјели дати у овој фази поступка, док се лице Н.М. сумњичи да је написало текст са подацима из истраге која је у току, а који се нису смјели објавити, а који су лица С.Т. и Б.Л. својим одборењем учинила доступним јавности у дневним новинама и дигиталном издању.
Сва три лица – Н.М., С.Т. и Б.Л. су по налогу поступајућег тужиоца ОЈТ Бањалука од стране полицијских службеника позвана у својству осумњичених да дају изјаву у Полицијској управи Бањалука и сва три лица су се одазвала позиву. 
Лице Н.М. је изјаву дало у присуству свог адвоката, те су неистините тврдње овог лица да је на њега вршен притисак да „ода“ свој извор. Тако нешто може потврдити и сам адвокат овог лица.
 Исто тако, лицу Н.М. је по налогу поступајућег тужиоца, а у складу са чланом 130. Закона о кривичном поступку Републике Српске, привремено одузет мобилни телефон који је исти добровољно предао полицијским службеницима, те је предмет одмах депонован у Основном суду у Баљалуци. 
Још једном понављамо, кривично дјело које се ставља на терет лицу Н.М. није због како он наводи одбијања да ода свој извор и наводног његовог поступања по новинарским постулатима.
По налогу поступајућег тужиоца према лицу су предузмане мјере и радње због сумње да је починио кривчно дјело „Повреда тајности поступка“ у којем се јасно наводи санкција за оног ко неовлаштено открије оно што је сазнао у судском, прекршајном, управном или другом законом прописаном поступку, а што се по закону не може објавити или је одлуком суда или дргог надлежног органа проглашено као тајна.