Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Извртањем чињеница, поједини новинари покушавају да изврше притисак на рад правосудних органа

| Бања Лука | Субота, 25. фебруар 2023.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске сматра да данашње наводно „спонтано“ окупљање представника медија испред Полицијске управе Бањалука предстаља још један директан притисак медијске заједнице на рад правосудних органа, јер извртањем чињенице да бране права новинара, свјесно игноришу да се истрага води по налогу Окружног јавног тужилаштва Бањалука против НН службеног лица и три представника једног медија због кривичног дјела „Повреда тајности поступка“ из члана 337. став 1. Кривичног законика Републике Српске. 
Исто тако, свјесно се прави медијска манипулација са причом о новинару и праву заштите новинарског извора, иако је овдје једини тачан факат да се конкретно, лице Н.М. сумњичи да је написало текст са подацима из истраге која је у току, те тако починио КД „Повреда тајности поступка“.
Не постоји ниједан закон који амнестира новинара од кривичне одговорности, односно сваки новинар је као и сваки грађанин дужан да поштује постојеће позитивне законске акте, а све препоруке и европске конвенције о људским правима и правима новинара јасно кажу да медијска слобода подразумјерава и моралну одговорност коју за своје дјеловање преузимају сви медијски радници. 
У тим истим конвенцијама и препорукама ЕУ и Савјета Европе стоји да су три темељна питања када је ријеч о новинарској етици: истина, независност и разумијевање посљедица новинарских и медијских поступака.
 У овом случају нико од представника медија не поставља питање заштите жртве у тексту чији је именовани писао, нити зашто је редакција већ обрисала исти из дигиталног издања.
 Позивамо представнике медија чији рад уважавамо и поштујемо на смиреност, и да пусте институције да раде свој посао.