Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности током мјесеца фебруара оцијењено као задовољавајуће

| Добој | Сриједа, 15. март 2023.

На редовној конференцији за новинаре која је данас 15.03.2023. године, одржана у згради Полицијске управе Добој, начелник Полицијске управе Слободан Радинковић је истакао да је стање безбједности задовољавајуће и стабилно.

У мјесецу фебруару 2023. године евидентирано је укупно 80 кривичних дјела, од чега је расвијетљено 70. Коефицијент укупне расвијетљености износи 87,5%.

Евидентирано је 67 кривичних дјела општег криминалитета, што је за 4,7% више него у истом мјесецу прошле године кад их је било 64. Укупно је разријешено 57 кривичних дјела, односно 85,1%. Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 76,7%.

Није било евидентираних кривичних дјела „Разбојништво“, нити је било евидентираних отуђења  моторних возила.

Надлежном тужилаштву поднесено је укупно 69 извјештаја којим је обухваћено 78 лица. Од тога 13 лица су повратници у извршењу кривичних дјела и седам малољетника у извршењу кривичних дјела.

У области злоупотребе опојних дрога евидентирано је шест кривичних дјела и 68 прекршаја, а у истом мјесецу претходне године шест кривичних дјела и 32 прекршаја.

Евидентиранo je 59 прекршаја из области Закона о јавном реду и миру, а у истом периоду претходне године 37 прекршаја. Надлежним судовима поднесен је један захтјев за покретање прекрашајног поступка и уручено 50 прекршајних налога, све против 51 лица.

У посматраном периоду евидентирано је 59 саобраћајних незгода. Током наведеног мјесеца евидентирана је једна незгода са смртно страдалим лицем. Догодиле су се четири незгоде у којима су теже повријеђена четири лица и 23 незгоде у којима је лакше повријеђено 36 лица. 

Током мјесеца фебруара лишено је слободе 40 лица у вршењу прекршаја под дејством алкохола и то 35 возача, два бициклиста и три пјешака.