Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Представљајући се као порески инспектори захтјевали новац од грађана

| Бања Лука | Недеља, 19. март 2023.

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске поднијела је Републичком јавном тужилаштву Извјештај против лица Б.М., А.С. и Г.Н. из Бањалуке због сумње да су извршили кривична дјела „Извршење кривичног дјела у саставу криминалног удружења“ у вези са кривичним дјелима „Злоупотреба службеног положаја или овлашћења“, „Превара“ и „Лажно представљање“ . 
Након криминалистичке обраде ова три лица, лице М.Б., иначе службено лице Пореске управе Републике Српске, предато је синоћ, 18.03.2022. године у надлежност Републичког јавног тужилаштва. 
Истрагом коју су спровели инспектори Управе криминалистичке полиције МУП-а и Полицијске управе Мркоњић Град, а под надзором поступајућег тужиоца Републичког јавног тужилаштва, утврђено је да су осумњичена лица у временском периоду од 01.01.2023. до дана подношења извјештаја, на подручју Бања Луке, Мркоњић Града, Градишке, Челинца и Котор Вароша договарала, организовала, те се лажно представљала, злоупотребљавајући службени положај, као инспектори Пореске управе РС-а. 
Лица су том приликом користила службене значке и легитимације Пореске управе РС, а коју је посједовало лице Б.М., те су од грађана захтјевали и узимали новац. На овај начин су преварили више привредних субјеката.
  Полицијски службеници су у оквиру ових активности извршили претресе стамбених објеката, покретних ствари и службених просторија Пореске управе РС које наведена лица користе.
 Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане којима су се обраћала наведена лица или имају сазнања о њиховом дјеловању, да то пријаве најближој полицијкој станици.