Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Потписан Правилник о раду и оперативној сарадњи контакт тачке за сарадњу са Европолом

| Бања Лука | Уторак, 21. март 2023.

 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић и представници других полицијских агенција у БиХ потписали су данас Правилник о раду и оперативној сарадњи Заједничке контакт тачке за БиХ за сарадњу са Европолом.

Министар Каран је рекао да би потписивање Правилника требало да убрза и увећа размјену информација о најтежим облицима организованог криминала, те је подсјетио да прича о успостављању Заједничке контакт тачке траје од 2007. године, а да је сада успостављен формални механизам размјене информација са Европлом и на нивоу региона.

Министар Каран је изразио увјерење да ће потписивање Правилника допринијети већем обиму размјене информација битних за супротстављање организованом криминалу.

„Скај апликација је показала да на регионалном нивоу већ дуже вријеме имамо организоване облике криминалитета за које све полиције нису имале довољно података. Претпостављам да ће то бити боље“ рекао је министар Каран.

Он је навео да су и до сада провођене међународне акције у борби против најтежих облика организованог криминала, у којима су учестовале домаће агенције за провођење закона, а пуни допринос у њима дао је и МУП Српске.

            Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић је рекао да БиХ, иако једина земља западног Балкана која још није успоставила пуну сарадњу са Европолом, преко Заједничке контакт тачке придаје посебан значај међународној полицијској сарадњи, због интереса унутрашње безбједности. Он је изразио увјерење да ће Европол учинити БиХ безбједнијом и ближом породици европских земаља.

Правилником о раду и оперативној сарадњи Заједничке контакт тачке за БиХ за сарадњу са Европолом утврђени су начин рада, обавезе и одговорности Заједничке контакт тачке, права и обавезе надлежних органа за спровођење закона у БиХ, те друге процедуре од значаја за успостављање система сарадње и размјене информација између надлежних органа у БиХ и Европи.

Отварање канцеларије контакт тачке најављено је за мјесец мај, након чега ће бити успостављена и контакт тачка БиХ у Хагу, а представник ће бити из Министарства унутрашњих послова Републике Српске Александар Стјепановић.