Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Апел грађанима да не пале ватру без предузимања законом предвиђених мјера предстрожности

| Зворник | Уторак, 21. март 2023.

 

            Полицијска управа Зворник апелује на све грађане да не врше спаљивање остатака корова, смећа и другог отпада унутар или у близини шумских комплекса, као ни приликом неповољних временских услова, гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до пожара на отвореном простору, а који могу угрозити људске животе и имовину грађана.

            Законом о заштити од пожара, који је ступио на снагу 2019. године, као једна од обавезних мјера заштите од пожара (члан 18., тачка 10.) забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавња ширења ватре.

            Овим Законом је дефинисана новчана казна од 100 КМ до 1000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров или други пољопривредни отпад, без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице и уколико не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре.

При спаљивању корова и другог запаљивог материјала потребно је угасити остатке несагорених материја, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења. У већини случајева ватра се пренесе на шумске комплексе проузрокујући велику материјалну штету.

Позивамо грађане да приликом уочавања пожара или у случају неконтролисаног ширења ватре, о томе одмах обавијесте надлежну ватрогасну јединицу на број телефона 123, најближу полицијску станицу на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.