Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Бањалука за три мјесеца текуће године стање безбједности задовољавајуће

| Бања Лука | Петак, 28. април 2023.

 

У Полицијској управиБањлука,28.04.2023. године,одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за временски период јануар - март 2023. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Ђурица Вукелић, начелник сектора криминалистичке полиције Славиша Којић и начелник сектора полиције Тихомир Цвијић.

На подручју Полицијске управе Бањалука за прва три мјесеца текуће године  евидентирано је 512 кривичних дјела што је више за 29,3 % у односу на упоредни период 2022. годинe кадa је евидентирано 396 кривичних дјела.Укупно су ријешена 463 кривична дјела или 86,4%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 176 кривичних дјела или 70,7%.  У посматраном периоду евдентирано је повећање имовинских кривичних дјела за 27,8% у односу на упоредни период, а највише тешких крађа којих је више за 84,9%, односно евидентирано је 98 тешких крађа, док су у упоредном периоду евидентиране 53 тешке крађе. Од укупног броја евиденитираних тешких крађа ријешено је 88 кривичних дјела или 73,3%. Реализоване су двије оперативне акције усмјерене на расвијетљавање тешких крађа и то: у марту мјесецу акција „СИЛВЕР“ у којој су расвијетљене 34  тешке крађе, а Окружном јавном тужилаштву Бањалука достављен је Извјештај против лица Д.Р. из Републике Србије, а у мјесецу фебруару оперативна акција „ДРОН“ у оквиру које је расвијетљено 25 тешких крађа, а Окружном јавном тужилаштву Бањалука достављен је Извјештај против лица С.Б., З.А., Г.Ж. и Ж.М. сви из Бањалуке.

У посматраном периоду је пријављено 37 кривичних дјела против живота и тијела и расвјетљеност ових кривичних дјела је 100%.

 У области злоупотребе опојних дрога откривено је десет кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено осам Извјештаја којима је обухваћено девет осумњичених лица, док је због злоупотребе опојне дроге, прекршајно санкционисано 71 лице.

Из обасти привредног криминалитета откривено је 27 кривичних дјела и поднешено је петнаест Извјештаја против 22 осумњичена лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 858 400 КМ.

У  посматраном периодуна подручју Полицијске управе Бањалука евидентирано је 259 случајева нарушавања јавног реда и мира и два случаја нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

Евидентиране су 952 саобраћајне незгоде, што је мање за 2,5% у односу на  упоредни период када је евидентирано 976 саобраћајних незгода. Смањење се односи на саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима, тешко повријеђеним лицма и материјалном штетом. Тешко је повријеђено деветнаест лица, што је мање за 9,5% у односу на упоредни период када је евидентирано 21 тешко повријеђено лице. Из саобраћаја је искључено 71 возило и 1199 возача, од којих 1095 возача због управљања возилом под дејством алкохола, једанаест возача због управљања под дејством опојних дрога, 43 због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 50.

Полицијска управа Бањалука успјешно је обезбједила 77 јавних окупљања и 269 спортских приредби, од којих шест са повећаним ризиком.

Имајући у виду наведено,стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће.