Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

ПУ Приједор реализује кампању „Електрични тротинет није играчка“

| Приједор | Четвртак, 29. јун 2023.

 

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор реализују превентивну кампању Министарства унутрашњих послова Републике Српске „Електрични тротинет није играчка“ која се спроводи са циљем одржавања повољног стања безбједности саобраћаја.

У оквиру превентивне кампање подјелом информативног летка полицијски службеници информишу грађане о законским прописима који се односе на возаче лаких електричних возила и њихово учешће у јавном саобраћју.

Лака електрична возила којима се учествује у саобраћају морају имати идентификациону потврду и наљепницу. На лаким електричним возилима се не смију превозити друга лица, а лица која управљају овом категоријом возила која могу достићи максималну брзину до 25 км/х морају за вријеме вожње носити закопчану заштитну кацигу, имати навршених 14 година и посједовати потврду о познавању прописа из области безбједности саобраћаја.

На лице које користи лако електрично возило максималне конструктивне брзине до 6км/х примјењују се прописи из области безбједности саобраћаја којима је уређен саобраћај бицикала. 

Закон о основама безбједности саобраћаја Републике Српске прописује новчану казну у износу од 100 КМ до 300 КМ за лица која упраљајући лаким електричним возилом почине прекршај из области безбједности саобраћаја.

 Полицијска управа Приједор апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајна правила и прописе, а посебно на лица која у саобраћају учествују са лаким електричним возилима да се информишу о законским прописима који регулишу услове и ограничења у вези кориштења лаког електричног возила.