Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка

| Градишка | Петак, 30. јун 2023.

 
      У Полицијској управи Градишка, данас је одржана конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец мај 2023. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Слободан Торбица, замјеник начелник Полицијске управе Тихомир Ракита и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.
     У уводном излагању присутнима се обратио начелник Полицијске управе Градишка Слободан Торбица, те истакао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у мјесецу мају 2023. године евидентирано 30 кривичних дјела, што је за 3.2% мање у односу на исти период  претходне године када је евидентирано 31 кривично дјело. Укупно је расвијетљено 27 кривичних дјела или 90%, а по непознатом извршиоцу евидентирано је 11 кривичних дјела, од којих је расвијетљено 8 кривичних дјела или 72.7%.
    Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 35 нарушавање јавног реда и мира што је за 16 нарушавања мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 51 нарушавање. 
     Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 6 саобраћајних незгода или у односу 47:53.
      Сагледавајући статистичке показатеље по свим сегментима стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.
У току мјесеца маја 2023. године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка није било евидентираних мигранта/ у истом периоду 2022. године евидентирана су 33 миграната (4 мигранта на подручју Градишке и 29 миграната на подручју Српца).
     Замјеник начелника Полицијске управе Тихомир Ракита истакао је да је у мјесецу мају 2023. године на подручју Полицијске управе Градишка евидентирано 30 кривичних дјела, 27 кривичних дјела је из области општег криминалитета, 2 кривична дјела су из области злоупотреба опојних дрога и 1 кривично дјело из области безбједности саобраћаја.
     У посматраном периоду  евидентирано је 13 кривичних дјела против имовине, што је за 8.3% више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 12 кривичних дјела, а укупно је расвијетљено 10 кривичних дјела или 76.9%.
     По непознатом извршиоцу евидентирано је 10 кривичних дјела против имовине, од којих је  расвијетљено 7 кривичних дјела или 70%. 
Оперативним радом полицијских службеника откривена су 2 кривична дјела и 2 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога, те је том приликом пронађена илегална лабораторија за узгој опојне дроге „Сканк“, те је у истој затечена и изузета 151.  стабљика која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Сканк“, укупне бруто масе око 62 KG.
      Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић  је истакао да су у извјештајном периоду евидентирана 43 прекршаја из области јавног реда и мира, што је за 22 прекршаја мање у односу на исти период претходне године када је евидентиранo 65 прекршаја, а који су санкционисани са подношењем 9 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 35 прекршајних налога. Прекршаје је починило 48 лица, међу којима је 16 повратника. 
      Евидентирано је 47 саобраћајних незгода, што је мање за 6 саобраћајних незгода у односу на упоредни период када су евидентиране 53 саобраћајне незгоде.
     У наведеним саобраћајним незгодама 3 лица су задобила тешке тјелесне повреде,  што је за 40% мање у односу на исти период претходне године када је 5 лица задобило тешке тјелесне повреде, а лаке тјелесне повреде задобило је 9 лица, што је за 47.1% мање у односу на исти период претходне године када је  17 лица задобило лаке тјелесне повреде. 
     Из области безбједности саобраћаја укупно су евидентирана 1077 прекршаја, а који су санкционисана са подношењем 12 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 1001 прекршајним налогом.
    Из саобраћаја је искључено 157 возача, што је за 57% више у односу на исти период претходне године када је искључено 100 возача.  137 возача  искључено због вожње под утицајем алкохола, што је за 87.7% више у односу на упоредни период претходне године када су 73 возача искључена због вожње под утицајем алкохола. 
     Такође из саобраћаја је искључено и 35 возила што је за 16.7 % више у односу на упоредни период претходне године када је из саобраћаја искључено 30 возила.