Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Смањење нарушавања јавног реда и мира за 35%

| Фоча | Петак, 21. јул 2023.

У просторијама Полицијске управе Фоча данас 21.07.2022. године одржана је конференција за медије поводом презентовања резултата рада за шест мјесеци 2023. године са упоредним показатељима из 2022. године  на којој су присуствовали начелник Полицијске управе Костовић Велимири начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић.

„На основу свих релевантних показатеља из области криминалитета, јавног реда и мира, безбједности саобраћаја као и медијске слике у јавности, стање безбједности на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Фоча је задовољавајуће“, рекао је на данашњој прес конференцији начелник Костовић.

У  првих шест мјесеци текуће године евидентирана су 123 кривична дјела што је за 13,9% више у односу на упоредни период. Од укупног броја кривичних дјела по познатомпочиниоцу пријављено је 100 кривичних дјела, док су по непознатом починиоцу пријављена 23  кривична дјела. Повећан врој извршених кривичних дјела и откривених извршилаца истих је резултат   проактивног рада криминалистичке полиције. Наиме, ради се о  плански предузетим мјерама и активностима којом приликом су  извршиоци у више случајева затечени у извршењу кривичних дјела.

Начелник Костовић је изјавио да је укупно  евидентирано 44  нарушавања јавног реда и мира што је  за 35% мање у односу на прошлу годину, као и укупан број прекршаја јавног реда и мира којих је било 57 што је за 32% мање у односу на 2022. годину. Није било нарушавања јавног реда и мира са пет или више лица. У области безбједности саобраћаја  евидентирана је 157 саобраћајна незгода што је за 19,8% више у односу на прошлу годину. Од укупног броја  129 је са материјалном штетом, 11 са тешко повређеним лицем и 15 са лакше повређеним лицем, док су двије саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима. 

Начелник одјељења криминалистичке полиције Томовић је изјавио да је у посматраном периоду надлежним тужилаштвима поднесено  100 извјештај против 113 лица.  Када је у питању структура кривичних дјела, евидентирана су 93 кривична дјела општег криминалитета,  25  кривичних дјела привредног криминалитета, 3 кривична  дјела из области безбједности саобраћаја и 2 из области злоупотребе опојних дрога. Из области општег криминалитета  од укупног броја кривичних дјела највећи број се односи из   области имовинских кривичних дјела. Коефицијент укупне расветљености кривичних дјела износи 84%, док коефицијент  расветљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 41%. Напоменуо је да су полицијски службеници наше Управе спровели двије оперативне акције „Мост“ и „Монета“које су резултирале подношењем 18 Извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 20 лица, чијим су извршењем осумњичена лица прибавила себи противправну имовинску корист у износу од 1.700.000 конвертибилних марака. У наредном периоду предузимаће се планске активности на сузбијању организованог криминалитета у вези са  злоупотребом опојних дрога, привредног криминалитета и коруптивних кривичних дјела.