Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У оперативнoj акцији „Тастер“ расвијетљена четири кривична дјела

| Бања Лука | Понедељак, 31. јул 2023.

Полицијски службеници Полицијских управа Бањалука и Мркоњић Град, у оперативној акцији „Тастер“, која је усмјерена на спречавање и откривање кривичних дјела из области имовинског криминалитета, идентификовали су и лишили слободе лице З.А. из Бањалуке, због постојања основа сумње да је починило три кривична дјела „Тешка крађа“ из члана 226. став 1. и једно кривично дјело „Тешка крађа“ из члана 226. став 1., а у вези са чланом 22. Кривичног законика Републике Српске.

Полицијски службеници су ноћас, 30.07.2023. године у 00,15 часова у Бањалуци, непосредно након извршења кривичног дјела лишили слободе лица З.А. и В.А. оба из Бањалуке, а приликом лишења слободе код наведених лица пронађен је и одузет новац у износу од 8 200 еура и 1 900 КМ, који су наведена лица отуђила 29.07.2023. године из стамбеног објекта у Бањалуци.

Предузимањем мјера и радњи у оквиру наведене акције утврђено је да се лице З.А. може довести у везу су извршењем два кривична дјела на подручју Полицијске управе Бањалука и два кривична дјела на подручју Полицијске управе Мркоњић Град. Кривична дјела наведено лице је починило од почетка 2023. године, на начин да је искористило одуство власника из стамбених објеката, те употребом физичке снаге и подесног алата насилно отварало улазна или балконска врата, након чега је улазило у унутрашњост и отуђивало новац и златни накит. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 20 000 КМ.

Све мјере и радње у оквиру наведене акције предузимају се под надзором поступајућег тужиоца Окружног јавног тужилаштва Бањалука и у току је криминалистичка обрада лица З.А. и В.А., а након завршене криминалистичке обраде лице З.А. ће уз Извјештај о почињеним кривичним дјелима бити спроведено у Окружно јавно тужилаштво Бањалука.