Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Бањалука за шест мјесеци текуће године стање безбједности задовољавајуће

| Бања Лука | Понедељак, 31. јул 2023.

У Полицијској управи Бањалука, 31.07.2023. године,одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада завременски период јануар - јун 2023. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Ђурица Вукелић,  начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић и начелник Сектора полиције Тихомир Цвијић.

На подручју Полицијске управе Бањалука у првих шест мјесеци текуће годинестање безбједности се цијени као задовољавајуће, што потврђују и статистички показатељи. У првих шест мјесеци евидентирано је 949 кривичних дјела, а укупно је ријешено 846 кривичних дјела или 86,4%,а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 288 кривичних дјела или 68,4%. Број кривичних дјела по непознатом извршиоцу је исти као и у упоредном периоду, док је број кривичних дјела по познатом извршиоцу у повећању, што је свакако резултат рада полицијских службеника. Највеће повећање је код кривичних дјела из области привредног криминалитета, гдје је евидентирано повећање од 50%, односно откривено је 75 кривичних дјела и поднешено је 38 извјештаја против 52 осумњичена лица, а материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 2 676 310 КМ.

Такође, повећање броја кривичних дјела је евидентно из области злоупотребе опојних дрога за 22,7%, те су у првих шест мјесеци текуће године реализоване четири оператине акције МОДУС, ПОЛО, КОФЕР, ПЛАНТАЖАи евидентирано је 27 кривичних дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена 22 извјештаја којима је обухваћено 25 осумњичених лица. Због злоупотребе опојне дроге, прекршајно је санкционисано 151 лице. У току првих шест мјесеци ове године одузето је: око 300 грама бијеле прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Кокаин“, те 5903 грама зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Марухуану“, 553 грама смеђе смоласте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Хашиш“, 85,71 грама и 2 комада бијеле прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Амфетамин“.

Из области општег криминалитета евидентирано је 819 кривичних дјела, а  ријешеност ових кривичних дјела износи 84,5% , од чега је пријављено 70 кривичних дјела против живота и тијела и расвијетљеност ових кривичних дјела је 98,6%, те 47  кривичних дјела „Тјелесна повреда“ и расвијетљеност ових кривичних дјела износи 100 %.

Велики допринос, односно помоћ у спречавњу, откривању, расвијетљавању и доказивању кривичних дјела, те идентификовању и кретању извршилаца кривичних дјела пружају видео записи надзорних камера Министарства унутрашњих послова Републике Српске, нарочито на подручју Града Бањалука, и сходно томе је и проценат ријешености имовинских кривичних дјела 74,8%, а по непознатом извршиоцу 65,1%. У посматраном периоду евидентирано је 161 кривично дјело „Тешка крађа“, од чега су ријешена 124 кривична дјела или 66%, од чега је битно истакнути да су у оквиру оперативне акције „СИЛВЕР“ расвијетљена 34 кривична дјела „Тешка крађа“ којима је причињена укупна материјална штета 160 000КМ, а Окружном јавном тужилаштву Бањалука достављен је извјештај против лица Д.Р. из Републике Србије које је идентификовано уз помоћ видео записа надзорних камера. Кривичних дјела крађеје мање за 27,2%, односно ове године евиденитрана је 91 кривично дјело „Крађа“, док је прошле године у истом периоду евидентирано 125.

Едивентирано су 592 случаја нарушавања јавног реда и мира, односно 11,7% више у односу на упоредни период и наведено повећање се односи на прекршаје „Препродаја улазница“ и „Држање опасних животиња без надзора“ што је резлутат рада полицијских службеника у оквиру спроведених акција. Евидентирана су три случаја нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

И поред свих превентивних и репресивних активности које предузимају полицијски службеници, те 120 локалних акција из области безбједности саобраћаја, које су спроведене у првих шест мјесеци текуће године евидентирано је повећање броја саобраћајних незгода за 3,6% у односу на упоредни период. Повећање се односи на саобраћајне незгоде са погинулим лицима, лакше повријеђеним лицима и  материјалном штетом, док је тешко повријеђених лица мање. У саобраћајним незгодама 11 лица је смртно страдало, док су истом периоду прошле године 4 лица смртно страдала. Из саобраћаја су искључена 203 возила, 2752 возача, од којих је 2515 због управљања возилом под дејством алкохола или 91,4% од укупног броја искључених возача, 22 лица због управљања под дејством опојних дрога, 102 због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 113.

Полицијска управа Бањалука ће и у наредном периоду на основу урађених анализа планирати и спроводити превентивне и репресивне активности када је у питању безбједност саобраћаја, а свим учесницима у саобраћају упућује апел да се придржавају законских одредби и у саобраћају учествују на сигуран и безбједан начин.