Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Бањалука током викенда реализоване три акције из области безбједности саобраћаја

| Бања Лука | Понедељак, 31. јул 2023.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањaлука су са циљем одржавања и побољшања стања у области безбједности саобраћаја, реализовали три акције појачане контроле учесника у саобраћају.

 Полицијски службеници су у дане протеклог викенда на подручју Полицијске управе Бањалука, реализовали акцију са акцентом на контролу возача који управљају возилом под дејством алкохола, којом приликом је контролисано и извршено алкотестирање 3433 учесника у саобраћају. Због утврђене недозвољене количине алкохола у организму санкционисано је 177 возача, колико их је и искључено из саобраћаја. Од укупног бороја санкционисаних возача, 98 возача је санкционисано због утврђене количине алкохола у организму од 0,31 до 0,80 г/кг, 58возача због утврђене количине алкохола од 0,81 до 1,50 г/кг, а четрнаест возачајезадржано лишењем слободе у службеним просторијама до истрежњења због утврђене количине алкохола у организму преко 1,5 г/кг. Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисано је шест „младих возача“, односно возач млађи од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства, а један возач је одбио да се подвргне испитивању.Евидентирано је 26 осталих прекршаја.

Полицијски службеници, 29.07.2023. године, око 02,15 часова, у мјесту Рамићи, Град Бањалука, извршили су контролу путничког возила којим је управљало лице Д.С. из Бањалуке, које је лишено слободе јер је извршеним испитивањем на присуство опојних дрога, утврђено присуство опојне дроге „THC – 10“ у организму. Лицу је уручен прекршајни налог због почињеног прекршаја из члана 173. Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, а лице Б.А. из Лакташа, које је у возилу било сувозач, је лишено слободе и уручен му је прекршајни налог због почињеног прекршаја из члана 4. Закона о производњи и промету опојних дрога, јер је код истог пронађена и одузета пвц кутија у којој се налазила одређена количина зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Марихуану“ и мрвилица.

На подручју Града Бањалука 27. и 28.07.2023. године, полицијски службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бањалука, реализовали су акцију са акцентом на контролу возача бицикала, мопеда, лаких мотоцикала, мотоцикла и електричних тротинета, којом приликом су контролисали 67 учесника у саобраћају и издали 68 прекршајних налога по акценту акције, од чега 22 прекршајна налога возачима бицикала, тринаест возачима електричних тротинета, те 21 прекршајни налог због неношења кациге.

Полицијска станица Лакташи, 27. и 28.07.2023. године, реализовала је акцију са акцентом на контролу возача мопеда, лаких мотоцикала и мотоцикла, којом приликом је контролисано 25 возача и издано тринаест прекршајних налога по акценту акције.

Полицијска управа Бањалукаапелује на све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола, јер је вожња под утицајем алкохола опасна, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у саобраћају.