Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Промовисан почетак обуке за школског полицајца

| Бања Лука | Четвртак, 31. август 2023.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојчић поздравили су данас полицијске службенике који учествују на специјалистичкој обуци „Школски полицајац“ коју проводи Управа за полицијско образовање МУП-а Републике Српске.

Министар Каран је током обраћања полазницима специјалистичке обуке изјавио  да је безбједност школараца одговорност родитеља,грађана, посебно учесника у саобраћају, просвјетних радника  и школског полицајца, те даМинистарство унутраших послова  посредством школског полицајца улази у образовни систем Републике Срспке, али безбједан образовни систем.
             "Биће сигурно изазова и конкретних ситуација у којима ћемо налазити најбоља рјешења. Суштина је да сви поступају у складу са својим надлежностима и да дјелујемо када се препозна било какав девијантни облик понашања", рекао је Каран новинарима у Залужанима код Бањалуке након обраћања полазницима обуке "Школски полицајац".
             Министар Каран је навео да је око 150 полицајаца завршило и обуку за школског полицајца с циљем препознавања вршњачког насиље и малољетничке делинквенције.
              Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић захвалила је МУП-у Српске које је активно укључено у реализацији програма мјера за јачање безбједности и борбу против насиља у школама, као и осталим министарствима која су дио интересорног тима.
             "Стварају се реалне претпоставке да дјелујући заједно, насиље у школама буде сведено на минимум", рекла је Стојичићева.
             Она је пожељела основцима и средњошколцима, али и свима који учествују у наставном процесу и школским полицајцима успјех у новој школској години, напомињући да ће око 70 одсто наставника од сљедеће године имати већу плату, што је, како каже, добра мотивација за рад.
              Говорећи о безбједности на интернету, ресорни министри су истакли да се континуирано ученици едукују о сајбер криминалу и евентуалним садржајима који би могли имати штетан утицај, као и да МУП редовно јача своје капацитете да би што ефикасније спријечили све врсте кривичних дјела у тојобласти.
              По оконачању специјалистичке обуке, школски полицајац биће стално присутан у већим школским центрима, док ће у осталим школама бити повремено присутан, те вршити обилазак истих, сходно процјенама надлежних полицијских станица.