Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

У августу за 11% мање кривичних дјела него у упоредном периоду

| Требиње | Уторак, 26. септембар 2023.

Полицијска управа Требиње је 26. септембра 2023. године, одржала редовну конференцију за медије на којој су представљени резултати рада Полицијске управе Требиње који су остварени у мјесецу августу 2023. године, заједно са упоредним показатељима из августа 2022. године. Резултате су представили: Синиша Лакета начелник ПУ Требиње, Миодраг Јанковић начелник Сектора полиције и Велибор Вукоје начелник Сектора криминалистичке полиције.
Начелник Лакета у свом обраћању медијима је изнио да је на основу свих параметара стање безбједности оцјењено као „задовољавајуће“. Рекао је да је број нарушавања јавног реда и мира мањи за 36,1%, број кривичних дјела је мањи за 11%. Није било евидентираних саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима. Начелник је и изнио опредјељеност полицијских службеника да у свом раду ставе акценат на борбу против злоупотреба опојних дрога. Рекао је да су у току двије акције „Плантажа 2023“ и „Улица 2023“, а које су усмјерене на откривање и документовање кривичних дјела и прекршаја из ове области. Такође, најавио је веће присуство полицијских службеника у школама и око школа, како би се предуприједио било који вид вршњачког насиља.
Начелник Јанковић је рекао: „У  августу 2023.г. евидентиранa су 23(-36.1%)случајa нарушавања јавног реда и мира за која je пријављенo 29(-31%) лицаод којих је  један  повратник, а два малољетника. Уевидентираним случајевима нарушавања јавног реда и мира забиљежено је укупно 29 (-31%) прекршаја. У истом периоду евидентирано је 47 саобраћајних незгода ( више за 7) од којих: три незгоде (мање за 25%) са тешко и  13 незгода (више за четири ) са лакше повријеђеним лицима  док је 31 ( више за пет) са материјалном штетом.
Начелник Вукоје је изнио податке који се односе на спречавање и откривање криминалитета. „ПУ Требиње је, у августу 2023. године, евидентирала15 (-11,8%)кривичнихдјела од којих се на општи криминалитет односи 10 (-28,6%), на  злоупотребу опојних дрога једно дјело и на безбједност јавног саобраћаја четири дјела (+300%). Надлежним тужилаштвима поднесено је 14извјештаја против 14 лица мушког пола. Од укупног броја пријављених лица шест је повратника. Број кривичних дјела по познатом извршиоцу је 13док је број кривичних дјела по непознатом извршиоцу три. Коефицијент укупне расвијетљености износи 93,3 (+5,8%) док коефицијент расвијетљености по непознатом  износи 50%(ниво).“ – појаснио је Вукоје.