Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Превентивним и репресивним мјерама на путевима очувана повољна слика из области безбједности јавног саобраћаја

| Фоча | Сриједа, 27. септембар 2023.

У Полицијској управи Фочаданас 27.09.2023. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец август текуће године.
Уводним излагањем начелник Костовић истакао је да је на основу сагледавјућих параметара, како из области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области стања безбједности саобраћаја, стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча на задовољавајућем нивоу. Истакао је да у посматраном периоду није било тежих кривичних дјела која би довела до узнемиравања грађана, као ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму. Начелник Костовић је истакао да је евидентирано 25 кривичних дјела, што је повећање за 66,7 %, у односу на исти период претходне године када је евидентирано 15 кривичних дјела.
Начелник Одјељења полиције Крунић је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 15  нарушавања јавног реда и мира те да је у односу на упоредни период 2022. године повећање за око 25 %, а забиљежено је 20 прекршаја из области јавног реда и мира. Није било евидентираних малољетника као починилаца прекршаја. Није било евидентираних прекршаја са пет и више лица. 
Начелник Крунић је изјaвио да је у мјесецу августу евидентирано 57 саобраћајних незгода, што је повећање за 73 % у односу на претходну годину када су забиљежене 33 саобраћајне незгоде. Забиљежене су двије саобраћајне незгоде са теже повријеђеним, а 11 саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима. У извјештајном периоду није било саобраћајних незгода са погинулим лицима, а повољна слика из области безбједности саобраћаја је резултат превентивних, али и репресивних мјера које  континуирано предузимају полицијски службеници на терену.
Истакао је да је у мјесецу августу на подручју Полицијске управе Фоча прнађено шест илегланих мигранта који су предати на даљи рад Служби за странце Сарајево, а да и даље наши припадници пружају асистенцију Граничној полцији при спречавањњу илегалне миграције.
Начелник одјељења криминалистичке полиције Томовић изјавио је да је у извјештајном периоду надлежним тужилаштвима поднесено 19 Извјештаја о почињеном кривичном дјелу за  25 кривичних дјела, од којих су четири кривична дјела по непознатом извршиоцу. Коефицијент расвијетљености кривичних дјела по НН извршиоцу износи 50%, док је коефицијент укупне расвијетљености 92%. Највећи број евидентираних кривичних дјела је из области општег криминалитета  15, док је седам кривичних дјела из области привредног криминалитета, два кривична дјела из области безбједности саобраћаја и једно кривично дјело из области злоупотребе опојних дрога. Томовић је издвојио проналазак отуђеног путничког возила чија је крађа пријављена полицијској станици Ново Горажде, а које је захваљујући доброј сарадњи са Полицијском управом Источно Срајево, пронађено истог дана на њиховој територији.
Полицијски службеници Полицијске управе Фоча и даље предузимају планске мјере и активности на расвјетљавању кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога, на откривању кривичних дјела и евентуалном процесуирању њихових извршилаца.