Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У августу одузето око 1900 грама кокаина

| Бањалука | Петак, 29. септембар 2023.

У Полицијској управиБањлука,29.09.2023. године,одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец август 2023. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Ђурица Вукелић, начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић и начелник сектора полиције Тихомир Цвијић.
             У мјесецу августу текуће године евидентиранa су 144 кривична дјела, док је у упоредном периоду прошле године евидентирано 126 кривиних дјела. Повећање  (18 дјела) се односи на кривична дјела "оштећење и одузимање туђе ствари", "крађа енергије", кривична дјела против живота и тијела(тјелесне повреде) и кривична дјела из области злоупотребе опојних дрога. Укупно је ријешено 91,7% кривичних дјела, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 73,3% кривичних дјела.
У мјесецу августу реализоване су три оперетавне акција кодних назива „Венера“, „Бул“ и „Повратник“.
У области злоупотребе опојних дрога откривено је шест кривичних дјела, гдје је евидентно повећање од 100% у односу на исти период прошле године када су евиденитрана три кривична дјела. Надлежном тужилаштву достављено је пет Извјештаја којима је обухваћено пет осумњичених лица. Због злоупотребе опојне дроге, прекршајно је санкционисано 68 лица. Укупно је одузето око 800 грама зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу "марихуану", око килограм и 900 грама бијеле прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу "кокаин".
Евидентирано је повећање броја случајева нарушавања јавног реда и мира у односу на упоредни период. Повећање се односи на прекршаје просијачења, с обзиром да је у току мјесеца августа реализована акција која се односи на сузбијање и санкционисање прекршаја просијачења, што је резултат рада полицијских службеника на терену.
Евидентирано је 485 саобраћајних незгода, што је више за 32,5% док је у упоредном периоду евидентирано 366 саобраћајних незгода. Повећање се односи на саобраћајне незгоде са лакше повријеђеним лицима. У овим саобраћајним незгодама смртно је страдало пет лица, што је на упоредном нивоу. Тешко је повријеђено 9 лица, што је мање за 50% у односу на упоредни период када је било евидентирано 18 тешко повријеђених лица. 111 лица је лакше повријеђено, што је више 29,1% у односу на упоредни период када је било 86  лакше повријеђених лица.
Из саобраћаја је искључено 38 возила, 566 возача од којих je 524 због управљања возилом под дејством алкохола, 6 због управљања под дејством опојних дрога, 14 због управља возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 22. Такође, данас завршава кампања Министарства унутрашњих послова „Заштитимо дјецу у саобраћају“, у оквиру које су полицијски службеници предузели низ активности у циљу безбједног кретања најмлађих учесника у саобраћају.
Евидентирано је 17 пожара, а у упоредном периоду 30. 
У посматраном периодуу транзитном кретању кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бањалука није било евидентирано кретање миграната, док је у упоредном периоду евидентирана 80 мигранта.
Успјешно је обезбјеђено 41 јавно окупљање и 59 спортских приредби, од чега двије са повећаним ризиком.
Имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука се цијени као задовољавајуће.