Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Током регионалне акције санкционисано 116 возача трактора

| Приједор | Понедељак, 16. октобар 2023.

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор, у временском периоду од 10. до 15.10.2023.године, реализовали су регионалну акцију појачане контроле учешћа трактора у саобраћају. 

Акција је реализована са циљем утицаја на ову категорију учесника у саобраћају

да поштују прописане услове за безбједно и правилно учествовање у саобраћају, како би се допринијело смањењу броја саобраћајних незгода у којима учествују возачи трактора и радних машина.

Током трајања акције контролисано је 247 возача трактора, а од укупног броја контролисаних, санкционисано је њих 116 или 47%.

Tоком акције из саобраћаја је искључено 6 возила ове категорије због тога што нису били регистрована, a поред тога из саобраћаја је искључено и 5 возача трактора од којих два због управљања возилом под дејством алкохола и 3 због тога што нису стекли право на управљање трактором.

Најчешћи прекршај евидентиран по основу акције је некориштење жутог ротационог свјетла приликом кретања трактора на јавном путу.

Поред тога, четири полицијске станице ове Полицијске управе, током претходног викенда,реализовале су локалне акције појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу управљања возилом под дејством алкохола, опojних дрога или лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње.

Због управљања возилом под дејством алкохола и опојних дрога  из саобраћаја је искључен 31 возач, од којих 29 возача због управљања возилом под дејством алкохола и 2 због управљања возилом под деjством опојних дрога. Због утврђеног присуства алкохолау организму у количини преко 1,5 г/кг лишењем слободе задржано је 5 возача као и један возач који је управљао возилом под дејством опојне дроге.

Полицијска управа Приједор апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајна правила и прописе, да прилагоде вожњу условима и стању на коловозу, посебно узимајући у обзир актуелене временске прилике које за посљедицу имају клизав коловоз.