Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Кампања „Поштуј живот, не оружје“ у Требињу

| Требиње | Уторак, 05. децембар 2023.

Полицијски службеници Полицијске управе Требиње су на Тргу слободе, у Требињу данас дијелили летке у оквиру кампање Поштуј живот, не оружје. Такође, су средњошколцима објаснили основне мјере опреза које треба да буду предузете приликом чувања и руковања оружјем које може да буде у легалном власништву физичких лица.

Кампања Поштуј живот, не оружје се реализује у три дијела. Тренутно је у току други дио, када су акцентоване све активности које су у вези са легалним посједовањем оружја и правилним начинима чувања оружја. Свако оружје за које физичко лице добије дозволу за држање мора да буде на правилан начин чувано, а то подразумјева да се оружје налази у сефу који је закључан, да није доступно лицима која не знају да рукују, прије свега малољетним лицима, оружје и муниција се чувају на одвојеним мјестима.

Према тренутно важећим одредбама Закона о оружју и муницији Републике Српске, грађани који предају нелегално оружје неће прекршајно ни кривични одговарати.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује кампању „Поштуј живот не оружје“ уз подршку Развојног програма Уједињених нација и агенција за спровођење закона у БиХ, са циљем позива грађанима на конкретну општу акцију, како би се спријечили случајеви злоупотребе оружја, те превенирао и смањио посјед нелегалног оружја. Кампања је подржана кроз пројекат „Превенција и смањење посједа нелегалног оружја у БиХ“ који финансирају Њемачка, Холандија, Шведска, Француска,  Уједињено Краљевство и Норвешка уз подршку Европске уније, кроз Мултилатерални повјерилачки фонд Уједињених нација (МПТФ), а проводи га УНДП у БиХ.