Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Преглед безбједносних догађаја за период од 20,00 чaсова дана 31.12.2023. године до 07,00 часова дана 01.01.2024. године

| Бања Лука | Понедељак, 01. јануар 2024.

Преглед безбједносних догађаја за период од 20,00 чaсова дана 31.12.2023. године до 07,00 часова дана 01.01.2024. године

 

 

1.Евидентирано кривичних дјела (укупан број):………………………………………….. 10

 

1.1.Структура пријављених кривичних дјела:

 

 • Убиство у вези са чл. 22 КЗРС…………………………………………………………. ..01
 • Тјелесна повредa (131 КЗРС).....................................…………………………………….03
 • Крађа………………………………………………………………………………………. 00
 • Тешка крађа……………………………………………………………………………….. 02
 • Оштећење и одузимање туђе ствари…………………………………………………….. 01
 • Насиље у породици или породичној заједници……………………………………..….. 03
 • Лажно пријављивање КД......................................................................................00
 • Угрожавање сигурности............................................................................................00

*Дана 01.01.2024. године око 00,45 часова у једном угоститељском објекту на подручју Невесиња пријављено је Полицијској станици Невесиње да је лице С.С. из Невесиња физички напало Н.В. из Новог Сада, приликом чега је Н.В. задобило повреде у предјелу главе. Полицијски службеници ПС Невесиње  лишили су слободе лице С.С., а о наведеном догађају обавјештен је дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Требиње, који је догађај квалификовао као кривично дјело „Тјелесна повреда“.

* Дана 01.01.2024 године око 00,15 часова пријављено је Полицијској станици Источна Илиџа да је од стране НН лица или више њих насилно дјеловало на улазна врата једног правног субјекта, гдје је извршена преметачина и отуђен сеф са неутврђеном количином новца. По запримању пријаве на лице мјеста упућена патрола полиције, након чега је извршен увиђај. О наведном обавјештен дежурни тужилац ОЈТ Источно Сарајево који је дјело квалификовао као КД „Тешка крађа“. Полицијски службеници предузимају законом предвиђене мјере и радње у циљу проналаска починица кривичног дјела.

*Дана 01.01.2024. године у 00,06 часова пријављено је Полицијској станици Зворник да је од стране НН лица из ватреног оружја пуцано у правцу лица Р.С., те да се нападач удаљио у непознатом правцу. На лице мјеста упућени полицијски службеници ПС Зворник. Лице Р.С. је овом приликом задобило повреде и исти је након указане љекарске помоћи у Општој болници Зворник упућен у УКЦ Тузла на даље лијечење. Дежуруни тужилац ОЈТ Бијељина  је догађај квалификовала као КД „Убиство у покушају“. У току рад на проналаска извршиоца овог кривичног дјела.

*Дана 01.01.2024. године у 01,15 часова пријављено је Полицијској станици Бањалука да је у стану након вербалног и физичког сукоба између супружника М.И. и М.И., супруга нанијела убодну рану у предјелу грудног коша М.И., који је упућен у УКЦ РС. О догађају је обавијештен дежурни тужилац ОЈТ Бања Лука која је догађај квалификовала као КД „Насиље у породици или породичној заједници“.

*Дана 01.01.2024. године око 00,05 часова пријављено је Полицијској станици Бањалука да НН лица бацају чаше и флаше у једном угоститељском објекту у Бањалуци. Полицијски службеници су доласком на лице мјеста испред наведеног локала затекли лице Н.М. из Александровца, који је изјавио да је од стране НН лица испред угоститељског објекта погођен чашом у предјелу главе.  Лице упућено у надлежну здравствену установу.

*Дана 01.01.2024 године око 06,14 часова пријављено је лице Б.Ј. физички напало Л.Г. и њену сестру П.Г. На лице мјеста изишли су полицијски службеници Полицијске станице Лауш- Бањалука и лишили слободе лице Б.Ј..

 

2.Евидентирано прекршаја јавног реда и мира (укупан број): ……………………………05

 

2.1.Структура прекршаја:

·         Чл. 11 (пријетња)...........................................................…………………………………...01

·         Чл.8 (вријеђање)…………………………………………………………………………..00

·         Чл.12 (туча и физички напад)…………………………………………………………… 01

·         Чл.16 (неовлашћена употреба оружја)………………………………………………….. 00

·         Чл. 24 (ометање државних органа у вршењу јавних функција)……………………….. 00

·         Остали прекршаји............................................................………………………………… 03

 

 

3.Евидентирано саобраћајних незгода (укупан број): ………………………………………09

 • Са посљедицама по лица: ……………………………………………………………… 07
 • Број погинулих лица: ……………………………………………………………………. 00
 • Број тешко повријеђених лица: …………………………………………………………. 00
 • Број лакше повријеђених лица. …………………………………………………………. 00
 • Број незгода само са материјалном штетом: ………………………………………... 03

 

4. Примјена овлашћења

4.1. Број лица лишених слободе............................................................................................. 15

4.2.Број употребе средстава силе.............................................................................................14

 

 

4. Други безбједносни догађаји битни са аспекта извјештавања јавности:……………08

 

*Дана 01.01.2024. године у 03.00 часова пријављено је Полицијској станици Бијељина 2 да је НН мушко лице полупао улазна врата и инвентар једног угоститељског објекта у Бијељини, као и стаклена улазна врата која воде са задње стране наведеног објекта, те се удаљио у непознатом правцу. По пријави поступили полицијски службеници који су изашли на лице мјеста који су обавјестили дежурног тужиоца ОЈТ Бијељина.  У току је предузимање законом прописаних мјера и радњи.

*Дана 01.01.2024 године у 04:45 часова пријављено је Полицијској станици Братунац да је дошло до нарушавања јавним редом и миру у једног угоститељском објекту у Братунцу, којој приликом је лице М.В. из Сребренице задобило повреде од стране НН лица у предјелу главе. Даљи рад по наведеној пријави је у току.