Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Полицијска управа Бањалука реализовала 27 оперативних акција током 2023. године

| Бања Лука | Уторак, 30. јануар 2024.

У Полицијској управи Бањлука, 30.01.2024. године,одржана је редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада остварених током 2023. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Ђурица Вукелић,  начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић и начелник сектора полиције Момчило Марић.

На подручју Полицијске управе Бањалука током 2023. године евидентирано је 1 841 кривично дјело, а укупно су ријешена 1 663 кривична дјела или 88,6%,а по непознатом извршиоцу, расвијетљено је 697 кривичних дјела или 70,9%. Број кривичних дјела по непознатом извршиоцу је мањи за 10,9%, док је број кривичних дјела по познатом извршиоцу у повећању за 26,8%, што је свакако резултат рада полицијских службеника.

 Највеће повећање је код кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога, гдје је евидентно поваћање од 68,2%, откривена су 74 кривична дјела што је више за 68,2% у односу на 2022. годину када су евиденитрана 44 кривична дјела. Евидентно је повећање од 54,8% кривичних дјела из области привредног криминалитета. Такође, евидентно је и повећање  кривичних дјела на која полиција не може утицати као што су „Крађа енергије“, „Оштећење и одузимање туђе ствари“, као и кривичног дјела „Насиље у породици или породичној заједници“. Из области општег криминалитета ријешеност износи 86,7% кривичних дјела, од чега је пријављено 147 кривичних дјела против живота и тијела и расвијетљеност ових кривичних дјела је 98,6%. Евидентно је смањење кривичних дјела из области имовинског криминалитета, а укупна ријешеност ових кривичних дјела износи 76,4%. Кривичних дјела „Тешка крађа“ је мање за 5,6%, него у 2022. години.

У току 2023. године, отворено је 28 оперативних акција, од којих су 4 међународног карактера, а укупно је реализовано 27 акција.  У области злоупотребе опојних дрога реализовано је 14  акција и то: ФОКС и ТРОКАДЕРО (које су отворене у 2022. години), те МОДУС, ПОЛО, КОФЕР, ПЛАНТАЖА 2023, БУЛ, ПОВРАТНИК, ВЕНЕРА, СПЕЦИЈАЛ, ОМЕРТА, КЛАШНИК, ПОТОК, ПИКАСО. У циљу расвијетљвања кривичних дјела из области имовинског криминалитета реализовано је девет оперативних акција ДРОН, ТАСТЕР, СИЛВЕР, ДУО, ГРАЂЕВИНАР, ЛАГЕР 2023, АДВОКАТ, КАМЕЛEОН, НАКАМУРА.

           Едивентирано је 1 095 случајева нарушавања јавног реда и мира, односно 7,6% више  односу на упоредни период и наведено повећање се односи на прекршаје „Препродаја улазница“ и „Држање опасних животиња без надзора“ и „Конзумирање опојне дроге“ што је резлутат рада полицијских службеника у оквиру спроведене 41 акције. Евидентирано је пет случајева нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

И поред свих превентивних и репресивних активности које предузимају полицијски службеници, те 277 акција из области безбједности саобраћаја, које су спроведене током 2023. године евидентирано је повећање броја саобраћајних незгода за 15,4% у односу на упоредни период. У саобраћајним незгодама 26 лица је смртно страдало, док је током 2022. године 19 лица смртно страдало. Из саобраћаја су искључена 482 возила, 6 048 возача, од којих је 5 551 због управљања возилом под дејством алкохола, 54 лица због управљања под дејством опојних дрога, 211 због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 232.

Имајући у све наведено у виду стање безбједности на подручју Полицијске управе Бањалука се цијени као задовољавајуће, с тим да ће се у наредном периоду на основу урађених анализа планирати и спроводити превентивне и репресивне активности када је у питању безбједност саобраћаја, а свим учесницима у саобраћају упућује се апел да се придржавају законских одредби и у саобраћају учествују на сигуран и безбједан начин.