Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча

| Фоча | Сриједа, 31. јануар 2024.

У просторијама Полицијске управе Фоча  данас, 30.01.2024. године,  одржана је редовна конференција за медије на којој су представљени резултати рада за период јануар-децембар 2023. године са упоредним показатељима из 2022. године. Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић  је истакао да је  стање  безбједности на основу свих параметара на подручју Полицијске управе Фоча  задовољавајуће.
У  периоду јануар-децембар 2023. године евидентирано је укупно 239 кривичних дјела, а у истом периоду претходне године 244 кривичних дјела,  што је смањење за 0,8 %. Од укупног броја кривичних дјела  166 кривичних дјела је општег криминалитета, седам кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога,  52 дјела привредног криминалитета и 14 кривичних дјела из области безбједности саобраћаја. Коефицијент укупне расвијетљености је 92,5 % .
Начелник Одјељења полиције Крунић изјавио је  да је евидентирано укупно 134 нарушавања јавног реда и мира, што је смањење за  6,9%, док је укупан број за 166 прекршаја јавног реда и мира 181 извршилац, док  није било нарушавања јавног реда и мира са пет или више лица као ни прекршаја са тежим последицама
Број саобраћајних незгода је 395 што је повећање за 15,2%, Од укупног броја 314 саобраћајних незгода су за посљедицу имале материјалну штету, од тога  је шест  погинулих лица, 21 саобрачајна незгода које су за  последицу имале  тешко повријеђена лица и 54 саобрачајних незгода са лакше повријеђеним лицем. Укупно је санкционисано 530  возача у области безбједности саобраћаја, од којих је 389 возача санкционисано  јер су  управљали моторним возилима под утицајем дејства алкохола.
Број пронађених и контролисаних миграната  је повећан за 74%, тачније пронађено је 87 миграната, док је у 2022. години контролисано  50 миграната без одговарајуће документације, а највећи број пронађених и контролисаних миграната је на подручју општине Рудо и Чајниче. Начелник је истакао да су све активности које су усмјерене на унапређење јавног реда и мира предузете благовремено и плански, те да ће се и у наредном периоду настављати, а све да би се очувало задовољавајуће стање безбједности и како би се подигло на још виши ниво.
Начелник Одјељења криминалистичке полиције Томовић је у свом обраћању истакао да су полицијски службеници предузели у току године низ мјера и радњи  којим су интензивније радили на откривању кривичних дјела из области привредног криминалитета и области опојних дрога, што је и резултирало позитивним исходима. У посматраном периоду забиљежено је 114 случајева из области злоупотребе опојних дрога од којих је седам кривичних дјела, а 107  прекршаја.  Спроведено је више оперативних акција као што је ,,МОСТ", ,,,МОНЕТА", ,,МОСТ 1", ,,ДОП"  и друге. Током 2023. године  евидентирано је 166 кривичних дјела општег криминалитета што је мање за 9,8%, од тога су 72 имовинска кривична дјела чији је број смањен за 6,5% у односу на упоредни период. Надлежном тужилаштву поднесено је 220 Извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 220 лица, од тога  12 малољетника и 67 повратника у извршењу кривичних дјела.
Евидентирана су 52 кривична дјела привредног криминалитета  којим је остварена противправна имовинска корист  у укупном износу од око 3 330 000,00 КМ.
Сагледавајући све параметре можемо констатовати да су полицијски службеници Полицијске управе Фоча у току 2023. године успјешно одреаговали на све безбједносне ризике и изазове са којима су се суочавали приликом извршавања својих редовних и ванредних послова и задатака.