Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржано повољно стање безбједности на подручју ПУ Приједор

| Приједор | Уторак, 27. фебруар 2024.

На конференцији за новинаре која је одржана данас у Полицијској управи Приједор начелник Полицијске управе Драган Милојица, начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Каран и начелник Сектора полиције Зоран Јеж презентовали су резултате рада за мјесец јануар текуће године.

Истичући да је стање на подручју оперативне надлежности Полицијске управе Приједор одржано повољним, начелник Милојица је рекао да је у јануару мјесецу евидентирано укупно 79 кривичних дјела, од чега 16 по непознатом извршиоцу. Највећи број кривичних дјела (25) односи се на имовинска кривична дјела. Укупна расвијетљеност пријављених кривичних дјела износи 91,6%, док расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 65%.

Евидентирано је једно кривично дјело „Угрожавање сигурности“ почињено на штету полицијских службеника и у вези с тим једно лице је лишено слободе и уз извјештај предато надлежном тужилаштву, по чијем приједлогу је Основни суд одредио мјеру притвора.

Радом полицијских службеника на расвјетљавању имовинских кривичних дјела, расвијетљена је тешка крађа почињена у јануару мјесецу 2022. године над парохијским домом у Сводни, чијим извршењем је причињена материјална штета у износу од око 11.500,00 КМ.

Настављајући реализацију акције „Калибар“ током јануара мјесеца евидентирана су три кривична дјела „Недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја“, за која су надлежном тужилаштву достављена три извјештаја против три лица.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Каран је рекао да су евидентирана четири кривична дјела привредног криминалитета, од чега три коруптивног карактера и да материјална штета и противправно стечена имовинска корист износи преко 377.180,00 КМ.

Из области злоупотребе опојних дрога евидентирано је шест кривичних дјела и 11 прекршаја. Одузето је 83 грама амфетамина, 62 грама марихуане, 2,7 грама хероина, 16 медицинских таблета, одређена количина хероина и 42 електронске цигарете са пуњењем уља канабиса.

Начелник Зоран Јеж је рекао да је из области јавног реда и мира евидентирано 46 прекршаја и да нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било.

У јануару мјесецу евидентирано је 85 саобраћајних незгода, што је за 10 незгода више у односу на упоредни период прошле године. У једној саобраћајној незгоди смртно је страдало једно лице.

Током јануара мјесеца реализован је низ превентивних и репресивних активности из области безбједности саобраћаја, посебно током почетка другог полугодишта школске године и с тим у вези начелник Јеж је апеловао на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајна правила и прописе, а посебно је апеловао на возаче да посебну пажњу посвете безбједности пјешака и бициклиста.