Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Знатно смањен број случајева нарушавања јавног реда и мира

| Зворник | Четвртак, 29. фебруар 2024.

У Полицијској управи Зворник, 29.02.2024. године, одржана је редовна мјесечна конференција за новинаре.
         Начелник ПУ Зворник Александар Васиљевић је приликом излагања истакао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Зворник у мјесецу јануару 2024. године укупно евидентирано 5,6% мање кривичних дјела у односу на исти период прошле године. Укупан коефицијент расвјетљености кривичних дјела је 76,8%, што је за 10,12% мање у односу на извјештавани период претходне године. По непознатом извршиоцу кефицијент расвјетљености износи 51,85%, мање за 22,23% у односу на јануар мјесец претходне године. Начелник Васиљевић је истакао да је на мањи проценат расвјетљености утицало смањење броја евидентираних кривичних дјела. Осврнуо се на стање јавног реда и мира, те навео да су у јануару 2024. године евидентирана 24 случаја нарушавања јавног реда и мира, што је за 37% мање него прошле године, док је број прекршаја по јавном реду мањи за 46,2%. Осврћући се на област безбједности саобраћаја, начелник Васиљевић је истакао да је у паду број саобраћајних незгода за 13,3% у односу на извјештавани период прошле године.

Из области криминалитета, начелник Одјељења за општи криминалитет Српко Милошевић је истакао да је у јануару 2024. године пријављено 51 кривично дјело. Полицијски службеници ПУ Зворник у јануару 2024. године поднијели 44 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 43 лица. Евидентирана су два малољетна извршиоца кривичних дјела.

Када је у питању структура кривичних дјела, најбројнија су кривична дјела из области општег криминалитета и њих је евидентирано 41 кривично дјело, три кривична дјела из области злоупотребе опојних дрога којом приликом је одузето одузето 32,5 g „кокаина“, шест кривичних дјела привредног криминалитета и једно кривично дјело из области безбједности саобраћаја.

 Број имовинских кривичних дјела је смањен за 17,4  у односу на исти период претходне године. Када су у питању кривична дјела против живота и тијела евидентирано је једно кривично дјело „Тешко убиство у покушају“.

Начелник Милошевић истакао је да је број кривичних дијела из области привредног криминалитета и злоупотребе опојних дрога у порасту, те да се ради о кривичним дјелима која су откривена оперативним радом полицијских службеника. На основу статистичких показатеља за јануар 2024. године, стање безбједности из области криминалитета оцијенио је као задовољавајуће.

Начелник Сектора полиције ПУ Зворник Драгослав Остојић је истакао да је забиљежено знатно смањење проблематике из области јавног реда и мира који је нарушен у 24 случаја или за 37% мање него у истом периоду прошле године. Том приликом је изјавио да није било евидентираних нарушавања јавног ред и мира у већем обиму. Начелник Остојић је посебно истакао да су овом изузетно повољном стању безбједности допринијеле и превентивно-репресивне активности полицијских службеника ПУ Зворник, које су у значајној мјери спровођене у јануару 2024. године, а највише у током новогодишњих и божићних празника. Спроведено је 66 оперативно тактичких мјера и радњи, те 26 појачаних контрола саобраћаја.

Током излагања, начелник Остојић се осврнуо и на област безбједности саобраћаја, гдје је у јануару 2024. године евидентирано 39 саобраћајних незгода, мање за шест саобраћајних незгода у односу на извјештавани период претходне године. Од тога 12 саобраћајних незгода је са повријеђеним лицима и 27 са материјалном штетом. Није било смртно страдалих у саобраћајним незгодама.  Узимајући у обзир наведене статистичке показатеље начелник Остојић је оцијенио да је по овим линијама рада стање безбједности задовољавајуће.