Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

У фебруару евидентирано 22% мање кривичних дјела у односу на упоредни период

| Бања Лука | Четвртак, 28. март 2024.

У Полицијској управи Бањaлукаданас је одржана редовна прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада остварених током мјесеца фебруара 2024. године. На прес конференцији су присуствовали начелник ПУ Бањалука Ђурица Вукелић, начелник Сектора криминалистичке полиције Славиша Којић и начелник сектора полиције Момчило Марић.
На подручју Полицијске управе Бањалука током фебруара 2024. године евидентирано је 22% мање кривичних дјела у односу на упоредни период, односно евидентирана су 142 кривична дјела, док су у упоредном периоду прошле године евидентирана182 кривична дјела. Смањење од 22% највише се односи на кривична дјелапо непознатом извршиоцу којих је евиденитрано 54, односно 29,9 % мање у односу на упоредни период када је евидентирано 77 кривичних дјела. Такође, број кривичних дјела по познатом извршиоцу је мањи за 15,2 %.
Из области општег криминалитета евидентирано је 115 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 90,3 %. У посматраном периоду евидентирано је 50 кривичних дјела из области имовинског криминалитета, док је у истом периоду прошле године евидентирано 85 кривичних дјела. Смањење се највише односи на кривично дјела „Тешка крађа“ којих је мање за 77,1 %, те кривичног дјела „Превара за 50% и кривичног дјела „Оштећење и одузимање туђе ствари“ за 20% у односу на упоредни период. Током мјесеца фебруара реализована је једна оперативна акција кодног назива „СТОРМ“ усмјерена на расвијетљавање кривичних дјела из области имовинаског криминалитета, у оквиру које су полицијски службеници, расвијетлили четири кривична дјела „Тешка крађа“.
Кривичних дјела из области живота и тијела пријављено је 15 и расвијетљеност ових кривичних дјела износи 93,8 %. Евиденитирано је једно кривично дјело „Убиство“, које је извршено 04.02.2024. године од стране лица М.Д. из Бањалуке, које је након завршене криминалистичке обраде уз Извјештај о почињеном кривичном дјелу предато у надлежност Окружног јавног тужилаштва Бањалука.
У области злоупотребе опојних дрога откривено је осам кривичних дјела, гдје је евидентно повећање броја откривених кривичних дјела за 166,7 %, у односу на упоредни период када су евидентирана три кривична дјела. Надлежном тужилаштву достављена су седам извјештаја којима је обухваћено девет осумњичених лица. Због злоупотребе опојне дроге, прекршајно је санкционисано 66 лица, док су у упоредном периоду санкционисана 24 лица.  Током фебруара укупно је пронађен и одузет око један килограм зелене биљне материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Марихуану“, око 213 грама бијеле прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Кокаин“ и 11 грама бијеле прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „Спид“.
Из обасти привредног криминалитета, током фебруара је откривено 10 кривичних дјела, а надлежном тужилаштву пријављено је девет лица.
Едивентирано је 125 случајева нарушавања јавног реда и мира, а реализоване су четири акције из области јавног реда и мира.
Током фебруара евидентирана је 351 саобраћајна незгода, у којој је једно лице смртно страдало, док  су у упоредном периоду два лица смртно страдала.  Из саобраћаја је искључено 75 возила, 357 возача, од којих је 80,9 % или 289 возача због управљања возилом под дејством алкохола, 12 лица због управљања под дејством опојних дрога, 22 због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 34.
Имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће.