Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Обиљежен Дан Средње школе унутрашњих послова

| Бања Лука | Петак, 29. март 2024.

Свечаношћу која је организована у амфитеатру Управе за полицијско образовање, обиљежен је Дан Средње школе унутрашњих послова.
 Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је да су ученици Средње школе унутрашњих послова будућност Министарства унутрашњих послова Републике Српске.
"Нагли одлив кадра који одлази у заслужену пензију био је аргумент да поново оснујемо Средњу школе унутрашњих послова Српске, као и за додатно јачање квалитета у стратешком опредјељењу будуће кадровске структуре МУП-а", рекао је министар Каран.
Он је навео да је у првој години новоформиране Средње школе унутрашњих послова уписано 183 полазника, те да ће се убрзо стећи услови да се распише конкурс за наредну генерацију ученика.
"Интернатска обука, са опремљеним учионицама и кабинетима, али и сјајним наставницима указује да смо дошли до нашег циљ – пуног интегритета наших кадета. Ово није само обука и образовање, него и етички процес стварања будућег полицајца као комплетне личности", рекао је министар Каран, прије почетка свечаности поводом обиљежавања Дана Средње школе унутрашњих послова.
Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, којој је данас уручена плакета за подршку и помоћ при оснивању Средње школе, рекла је да јој је част што је имала прилику да буде дио ове значајне приче.
"Били смо карика која је трабало да створи предуслове да школа почне са радом, како бисмо имали школован када, који ће гарантовати безбједност Републике Српске", рекла је министар Жељка Стојичић.
          Директор Средње школе унутрашњих послова Александар Миладиновић истакао је значај ове образовне установе која ће и у наредној школској години уписати 150 ученика.
"У претходних пола године имали смо доста изазова, које смо успјели пребродити и стећи одређено искуство које ће нам бити корисно за наредну класу", рекао је Миладиновић.
Средња школа унутрашњих послова је настала 1992. године упоредо са настанком Републике Српске. Дјелатност Средње школе унутрашњих послова Бањалука била је школовање и стручно оспособљавање кадра за обављање послова полицајца – техничара за полицијске послове, кроз редовно четворогодишње школовање.
Школа је функционисала до 2001. године, када је промовисана посљедња, осма класа. У непуних десет година егзистирања у оквиру МУП-а Републике Српске одшколовано је 1.139 полицајаца – техничара за послове безбједности.
Влада Републике Српске је 30. март 2023. године донијела одлуку о оснивању Јавне установе Средња школа унутрашњих послова.