Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Превентивне активности за безбједно учешће трактора у саобраћају

| Приједор | Петак, 29. март 2024.

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор данас су са представницима Ауто-мото савезаРепублике Српске учествовали у кампањи под називом „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом“ која је реализована у мјесту Доњи Дубовик општина Крупа на Уни.
Возачима трактора указано је на обавезу поштовања саобраћајних прописа и кориштења жутог ротационог свјетла приликом учествовања у саобраћају на јавним путевима. Активности кампање реализоване су са циљем да се смањи број саобраћајних незгода у којима учествује ова категорија возила, али и да се заштите сви други учесници у саобраћају.
Законска обавеза свих возача трактора који учествују у саобраћају на јавним путевима јесте кориштење жутог ротационог како би се постигла потребна видљивост. Техничка исправност возила, посебно исправност свјетлосне сигнализације је веома значајна јер се доприноси благовременом уочавању трактора и прикључних возила на путу, а самим тим и смањењу ризика од настанка саобраћајних незгода.
Представници Ауто-мото друштва возачима трактора уручили су жута ротациона свјетла, свјетлоодбојне прслуке и промотивни летак кампање „Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом.“
Имајући у виду да је у току период обављања прољетних пољопривредних радова и да је повећан број трактора који саобраћају јавним путевима Полицијска управа Приједор апелује на све возаче трактора да поштују саобраћајна правила и прописе, да управљају технички исправним тракторима и да у циљу постизања потребне видљивости користе законом прописано жуто ротационо свјетло.