Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Смањен број прекршаја јавног реда и мира за 51%

| Бања Лука | Сриједа, 22. мај 2024.

На данашњој конференцији за новинаре која је одржана у Полицијској управи Приједор начелник Полицијске управе Драган Милојица, начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Каран и начелник Сектора полиције Зоран Јеж презентовали су резултате рада за мјесец април текуће године.
         Током априла мјесеца одржано је повољно стање безбједности. Евидентирано је 57 кривичних дјела, од чега 23 по непознатом извршиоцу или 40,6%. Укупна расвијетљеност пријављених кривичних дјела износи 88%, док расвјетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 72%.

Пад броја имовинских кривичних дјела наставља се и током априла. Евидентирано је 21 кривично дјело што је за 16% мање у односу на упоредни период.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Каран је рекао да је из области привредног криминалитета евидентирано седам кривичних дјела, од којих су два коруптивног карактера. Од значајнијих кривичних дјела истичу се дјела „Несавјестан рад у служби“ и „Злоупотреба службеног положаја или овлаштења“ за која је надлежном тужилаштву достављен извјештај против четири физичка и једног правног лица и чијим извршењем је Град Приједор оштећен за износ од 9.034.345,19 КМ.

Из области злоупотребе опојних дрога евидентирано је пет кривичних дјела и осам прекршаја. У акцији кодног назива „Рома“ која је била усмјерена на спречавање производње и промета опојних дрога пронађено је и одузето око 20,6кг опојне дроге, лабораторија за вјештачки узгој опојне дроге са 209 стабљика индијске конопље, извршени су претреси на више локација, а слободе је лишено укупно 16 лица. Након достављања извјештаја Окружном јавном тужилаштву Приједор, надлежни суд је за 11 лица одредио мјеру притвора.
         
Начелник Зоран Јеж је истакао да је број прекршаја из области јавног реда и мира значајно смањен. Евидентирано је 25 прекршаја, што је за 51% мање у односу на исти период прошле године. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било, а сви јавни скупови су протекли безбједно.

Из области безбједности саобраћаја евидентирано је 78 саобраћајних незгода, што је за 11 незгода или 12,4% мање у односу на упоредни период. Није било саобраћајних незгода са смртном посљедицом.

Имајући у виду да је у току период одржавања матурских прослава, начелник Јеж је додао да полицијски службеници у сарадњи са инспекцијским службама предузимају потребне мјере у циљу спречавања вршења прекршаја из области јавног реда и мира.