Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У Требињу још један хеликоптер за гашење пожара током љетних мјесеци

| Бања Лука | Уторак, 18. јун 2024.

     У Требињу је данас представљен хеликоптер МУП-а Србије за гашење пожара са потребном корпом за воду и осталом опремом који ће у овом граду бити смјештен током љетних мјесеци.

     Стационирање хеликоптера МУП-а Србије у Требињу представља прву реализацију договора са недавно одржаног Свесрпског сабора у Београду којег су постигла двојица министара са представницима полицијских управа Србије и Републике Српске.

    Министар Каран је захвалио предсједницима Републике Српске Милораду Додику и Србије Александру Вучићу за реализацију договореног.

     "Само ћу рећи да је протеклих, рецимо, пет година до данас у Републици Српској било више од 3.500 пожара, од којих готово трећина шумских. У Херцеговини је било око 240 пожара. У протеклих пет година 87 особа је изгубило живот у пожарима. У Херцеговини ове године имамо један смртни случај и имали смо укупно шест смртних случајева у Херцеговини од пожара. Посебно истичемо шумске пожаре и велику материјалну штету", навео је министар Каран.

     Министар Дачић, који је и потпредсједник Владе Србије најавио је да ће хеликоптер са посадом у Требињу бити до септембра, уз могућност продужетка уколико затреба.

     Он је рекао да је циљ да се помогне у спречавању пожара на овом подручју, али не само у Српској него и цијелој БиХ.

     Двојица министара су се овом приликом у Градској управи Требиње састали са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем и привредницима са овог подручја, гдје је поново потврђена свесрпска сарадња.

     "Ми свакога љета имамо велики број пожара, па је овај хеликоптер нешто што нам одавно треба, прије свега, да би наши грађани осјетили сигурност, али и да се дјелује превентивно да се пожар не деси, јер ће, осим гашења, он користити и за извиђање и уочавање потенцијалних ватрених опасности", казао је градоначелник Ћурић.

    О добробити хеликоптера су присутне на хелиодрому упознали и директор Управе Цивилне заштите РС Борис Трнинић и начелник Хеликоптерске јединице Специјалне антитерористчке јединице МУП-а РС Мирослав Малбашић, поручивши да је добро што је хеликоптер у Херцеговини гдје се љети региструје велики број пожара, а уједно и пожељели да се он што мање користи.