Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Predstavnice Mreže žena MUP-a RS na konferenciji „Žene, mir i sigurnost“

| Banja Luka | Četvrtak, 07. mart 2019.

Predstavnice Mreže žena Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvuju na trodnevnoj konferenciji pod nazivom „Žene, mir i sigurnost“ koja je počela juče, 06. marta 2019. godine u Sarajevu. Konferencija je organizovana od strane Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH.

Konferencija „Žene, mir i sigurnost“ se po prvi put organizuje u Evropi, a ima za cilj da razmotri stepen implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti Uujedinjenih nacija, broj 1325. Ova rezolucija se odnosi na promociju rodne ravnopravnosti, uključujući poboljšanje statusa i veću zastupljenosti žena u institucijama i organizacijama u čijoj su nadležnosti poslovi odbrane I bezbjednosti, te ulogu žena u mirovnim misijama.

U uvodnom izlaganju prisutnima su se obratili načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i ambasador Ujedinjenog Kraljevstvau BiH Metju Fild (Metthew Field).  

Konferenciji, pored predstavnika ministarstava odbrane i bezbjednosti BiH, prisustvuju predstavnici oružanih snaga zemalja regiona, specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO-a za pitanja rodne ravnopravnosti gospođa Clare Hutchinson, komandantica Štaba NATO u Sarajevu brigadni general Marty J. Bissell, ispred Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva brigadni general Sarah Graham, te predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija, agencija i asocijacija koja se bave pitanjima iz ove oblasti.