Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Na području Policijske uprave Mrkonjić Grad stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

| Mrkonjić Grad | Srijeda, 26. oktobar 2022.

 

U Policijskoj upravi Mrkonjić Grad, danas 26.10.2022. godine, održana je redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za proteklih devet mjeseci 2022. godine. Konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnikaBranislav Karaulac, načelnik Odjeljenja policije Goran Roljići načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić.

Uvodnim izlaganjem, prisutnima se obratio zamjenik načelnikaBranislav Karaulac koji je istakao da je u proteklih devet mjeseci2022. godine stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Mrkonjić Gradbilo zadovoljavajuće, te da u izvještajnom periodu nije bilo evidentiranih krivičnih djela niti događaja koji bi izazvali veću uznemirenost građana.Takođe, nije bilo evidentiranih slučajeva narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Vojislav Tomić je konstatovao da je u posmatranom periodu evidentirano 105 (112) krivičnih djela, što je manje za sedam krivičnih djela ili 6,3% u odnosu na uporedni period. Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 95 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, sedam iz oblasti privrednog kriminaliteta  i tri iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja. Koeficijent rasvijetljenosti svih krivičnih djela iznosi 91,6%, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 80,85%.

Načelnik Odjeljenja policije Goran Roljić je naveo da je proteklih devet mjeseci2022. godine evidentirano 97 (125) slučajeva narušavanja javnog reda i mira, manje za 22,4% u odnosu na uporedni period. Prilikom narušavanja javnog reda i mira evidentiranoje118(155) prekršaja, što je u padu za  23,9%.

Što se tiče bezbjednosti saobraćaja, Roljić je istakao da je evidentirano 169(155) saobraćajnih nezgoda, što je u porastu za 9% u odnosu na isti period prethodne godine. U saobraćajnim nezgodama evidentirana su 83(86) nastradala lica, manje za 3,5% nego u uporednom periodu. Smrtno je stradalo šest lica, teže tjelesne povrede je zadobilo 12 lica, dok je 65 lica zadobilo lakše tjelesne povrede.

 

Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika, iz saobraćaja je isključeno   1129 vozača, od čega najviše zbog vožnje pod uticajem alkohola 1039 vozača. Takođe, iz saobraćaja su isključena 433(422) vozila, više za 2,6% u odnosu na uporedni period.