Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

Stanje bezbjednosti tokom mjeseca februara ocijenjeno kao zadovoljavajuće

| Doboj | Srijeda, 15. mart 2023.

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas 15.03.2023. godine, održana u zgradi Policijske uprave Doboj, načelnik Policijske uprave Slobodan Radinković je istakao da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i stabilno.

U mjesecu februaru 2023. godine evidentirano je ukupno 80 krivičnih djela, od čega je rasvijetljeno 70. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 87,5%.

Evidentirano je 67 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, što je za 4,7% više nego u istom mjesecu prošle godine kad ih je bilo 64. Ukupno je razriješeno 57 krivičnih djela, odnosno 85,1%. Rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 76,7%.

Nije bilo evidentiranih krivičnih djela „Razbojništvo“, niti je bilo evidentiranih otuđenja  motornih vozila.

Nadležnom tužilaštvu podneseno je ukupno 69 izvještaja kojim je obuhvaćeno 78 lica. Od toga 13 lica su povratnici u izvršenju krivičnih djela i sedam maloljetnika u izvršenju krivičnih djela.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je šest krivičnih djela i 68 prekršaja, a u istom mjesecu prethodne godine šest krivičnih djela i 32 prekršaja.

Evidentirano je 59 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru, a u istom periodu prethodne godine 37 prekršaja. Nadležnim sudovima podnesen je jedan zahtjev za pokretanje prekrašajnog postupka i uručeno 50 prekršajnih naloga, sve protiv 51 lica.

U posmatranom periodu evidentirano je 59 saobraćajnih nezgoda. Tokom navedenog mjeseca evidentirana je jedna nezgoda sa smrtno stradalim licem. Dogodile su se četiri nezgode u kojima su teže povrijeđena četiri lica i 23 nezgode u kojima je lakše povrijeđeno 36 lica. 

Tokom mjeseca februara lišeno je slobode 40 lica u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola i to 35 vozača, dva biciklista i tri pješaka.