Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Rasvjetljena dva teška ubistva i ubistvo u pokušaju

| Prijedor | Srijeda, 12. april 2023.

 

 Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Policijske uprave Prijedor načelnik Policijske uprave Dragan Milojica, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Zoran Jež prezentovali su rezultate radaza prva tri mjeseca tekuće godine.

U prvom tromjesečju ukupno je evidentirano 221 krivično djelo, od čega je 78evidentiranopo nepoznatom izvršiocu. Ukupan procenat rasvjetljenosti krivičnih djela u ovom periodu iznosi 87%, dok je rasvjetljenost krivičnih djela izvršenih po nepoznatom izvršiocu 64,6%.

U izvještajnom periodu evidentirana su dva krivična djela „Teško ubistvo“ i jedno ubistvo u pokušaju. Ova krivična djela su rasvjetljena, a počinioci su uz izvještaj predati nadležnom tužilaštvu.

Rasvjetljena su dva razbojništva počinjena u prethodnom periodu.

Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor dostavljen je izvještaj protiv jednog lica za počinjeno krivično djelo „Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje“.  

Tokom izvještajnog perioda prijavljeno je jedno krivično djelo „Teška krađa“ izvršeno krađom motornog vozila, koje je rasvjetljeno, a vozilo je vraćeno vlasniku.

Na području Policijske uprave Prijedor u prva tri mjeseca evidentirano je 19 ilegalnih migranata.

Načelnik Goran Karan je istakao da je iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 13 krivičnih djela sa pričinjenom materijalnom štetom i protivpravno stečenom  imovinskom koristi u iznosu od 865.123,00 KM.

U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih drogaevidentirano je 14 krivičnih djela i 23 prekršaja. Otkrivena je improvizovana laboratorija za ugoj opojne droge, a oduzeto je više od jednog kilograma marihuane, preko 7 grama kokaina, 52 grama amfetamina, 5 stabljika i 2.546 sjemenki kanabisa, te određene količine druge opojne droge.

Načelnik Zoran Jež je rekao da je iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 86 prekršaja, što je za 12% manje u odnosu na uporedni period. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. 

Što se tiče stanja bezbjednosti saobraćaja na području Policijske uprave Prijedor, u prvom tromjesečju ove godine evidentirano je 3.419 prekršaja počinjenih kršenjem saobraćajnih propisa, što je za 27,9% manje u odnosu na isti period prošle godine.

Evidentirano je 195 saobraćajnih nezgoda, od čega 2 sa smrtnom posljedicom, devet saobraćajnih nezgoda sa teškim tjelesnim povredama i 46 nezgoda sa lakšim tjelesnim povredama.

Iz saobraćaja su isključena 723 vozača od čega 667 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 17 zbog vožnje pod uticajem opojnih droga i 26 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

Na kraju konferencije načelnik Zoran Jež apelovao je na građane da prilikom uređenja poljoprivrednih površina i privatnih imanja, posebnu pažnju obrate tokom paljenja vatre na otvorenom prostoru, kako bi se spriječio nastanak požara u većem obimu kojim bi se ugrozila bezbjednost ljudi i imovine.