Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Policijska uprava Bijeljina održala konferenciju o rezultatima rada

| Bijeljina | Petak, 21. april 2023.

 

U prostorijama Policijske uprave Bijeljina, održana je danas redovna konferencija o rezultatima rada za prva tri mjeseca tekuće godine. Na konferenciji je rečeno, da je  Policijska uprava Bijeljina u prvom tromesečju tekuće godine preduzela značajne aktivnosti u cilju uspostavlja efikasnog sistema u borbi protiv svih vidova kriminaliteta.

Analizirajući sve činjenice i rezulate rada, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Bijeljina za prva tri mjeseca tekuće ocjenjeno je kao zadovoljavajuće.

U izvještajnom periodu evidentirana su 244 krivična djela, od čega je 120 djela po nepoznatom izvršiocu a 124 po poznatom izvršiocu. Koeficijent ukupne rasvjetljenosti je preko  83 %.

Nadležnim tužilaštvima podneseno je 200 izvještaja protiv 199 lica, evidentirano je pet maloljetnika u izvršenju krivičnih djela. Po strukturi krivičnih djela najviše evidentiranih krivičnih djela je opšteg kriminaliteta čak 85%, zatim djela privrednog kriminaliteta.U periodu iza nas lišeno je 155 lica slobode, od čega po Zakonu o krivičnom postupku 79 lica, dok je 76 lica po osnovu Zakona o prekršajima.

U izvještajnom periodu evidentirana su 64 slučaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, od čega je 12 krivičnih djela, a 52 su prekršaji. Za tri mjeseca tekuće godine nadležnim tužilaštvima podneseno je 14 izvještaja protiv 20 lica čime je otkriveno 20 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, sedam više u odnosu na uporeni period. Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 14 je po Krivičnom zakonu Republike Srspke,dok je ostalih šest po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.  Ukupna materijalna šteta pričinjena u krivičnim djelima iz oblasti provrednog kriminaliteta iznosi preko 1.300.000,00KM,dok je protivpravna imovinska korist preko 1.390.000,00KM. 

Evidentirana su 124 narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 172 prekršaja.

Za tri mjeseca evidentirana je 251 saobraćajna nezgoda, u ovim nezgodama tri lica su smrtno stradala, 15 teško a 67 lakše povređeno. 

Zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju, policijski službenici izdali su 3963 prekršajna naloga, 401 vozač je isljučen iz saobraćaja, kao i 24 vozila.

Evidentirana su dva migranta koja su ilegalno prešla granicu Bosne i Hercegovine.