Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

U protekla tri mjeseca zbilježeni dobri rezultati u svim segmentima rada

| Istočno Sarajevo | Srijeda, 26. april 2023.

 

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za protekla tri mjeseca tekuće godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti na području Uprave kao stabilno i zadovoljavajuće, što pokazuje visok stepen ukupne rasvijetljenost krivičnih djela koji iznsi 84%. Evdentirano je jedno teže krivična djelo Ubistvo i pokušaju, dok narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo, kao ni saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima. Ovaj period obilježila je realizacija akcije kodnog naziva „MET“, usmjerena na kupovinu, držanje i prodaju opojne droge, u kojoj je lišeno slobode osam lica.

 Registrovano je 141 krivično djelo, podneseno 126 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 126 lica, od kojih su 33 povratnici i četiri maloljetnika kao izvršioci krivičnog djela. Iz oblasti opšteg kriminaliteta najviše je nadležnom tužilaštvu podneseno izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv imovine. Obrađeno je 176 predmate iz oblasti organizovanog i osam iz oblasti  privrednog kriminaliteta.

Zabilježeno je 81 narušavanje javnog reda i mira. Podneseno je devet zahtjeva za pokretnje prekršajnog postupka i izdato 88 prekršajnih naloga. U strukturi prekršaja najčešći su tuča i fizički napad u 19 slučajeva. Dogodilo se 156 saobraćajnih nezgoda, sedam sa teže povrijeđenim licima, 34 sa lakše povrijeđenim licima i 115 sa materijalnom štetom.

Registrovano je 6.979 prekršaja iz oblasti saobraćaja, dok je iz istog isključeno 613 vozača (najviše zbog vožnje pod dejstvom alkohola - 437vozača) i 79 vozila.

Policjska uprava Istočno Sarajevo nastavlja i dalje da sprovodi planske  preventivne i represivne aktivnosti, u cilju podizanja stanja bezbjednosti na viši nivo, posebno aktivnosti na unapređenju javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja.