Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Apel građanima da ne nasjedaju na prevare putem interneta

| Doboj | Četvrtak, 24. avgust 2023.

Policijski službenici Policijske uprave Doboj preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju identifikovanja lica koja su u prethodnom periodu na štetu dva lica iz Dervente izvršila krivična djela „Prevara“.

Policijskoj stanici Derventa, 23.08.2023. godine, oko 09,30 časova, obratilo se oštećeno lice iz Dervente te prijavilo da je preko jedne društvene mreže stupilo u kontakt sa jednim licem koje mu je ponudilo tzv. kladioničke dojave, što je oštećeno lice prihvatilo. U periodu od 07.07. do 13.07.2023. godine, oštećeno lice je u više navrata  uplaćivalo novac u ukupnom iznosu od 10.050,00 eura preko „Western Union-a” i “Moneygram-a”.

Podsjećamo da je Policijskoj stanici Derventa, 22.08.2023. godine, prijavljeno da je oštećeno lice preko jedne društvene mreže stupilo u kontakt sa jednim licem koje je ponudilo tzv. kladioničke dojave, te da je potrebno da mu se uplati novac preko „xBon-a” kako bi odigralo utakmice a po završetku istih novac je trebalo isplatiti oštećenom licu. Nakon što je oštećeno lice u dva navrata uplatilo novac u ukupnom iznosu od 3.380,00 KM, blokirano je na svim društvenim mrežama od strane prijavljenog lica.

Policijska uprava Doboj apeluje na sve građane da ne nasjedaju na ovakve vidove prevara te da postupaju krajnje oprezno u situacijama kada se od njih traži da uplate novac naročito od lica čiji im je identitet nepoznat, te da o tome obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Više informacija građani mogu dobiti i na internet stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske https://mup.vladars.net/index.php?vijest=vtk, posredstvom koje građani mogu da prijave ovakve ili slične prevare.