Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Servisne informacije | Informisanje javnosti » Servisne informacije

Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela za mjesec avgust 2023. godine iznosi 102,7%

| Doboj | Petak, 15. septembar 2023.

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas 15.09.2023. godine, održana u zgradi Policijske uprave Doboj, načelnik Policijske uprave Slobodan Radinković je istakao  da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i stabilno.       

U mjesecu avgustu 2023. godine,  evidentirano je ukupno 73 krivičnih djela, što je više za 14,1%u odnosu na isti mjesec prethodne godine, kada je bilo 64. Od ukupnog broja krivičnih djela rasvijetljeno je 75 djela, od kojih su dva djela iz prethodnih mjeseci tekuće godine. Koeficijent rasvijetljenosti iznosi 102,7 %.

Rasvijetljena su 32 krivična djela po nepoznatom izvršiocu, od kojih su dva krivična djela iz prethodnih mjeseci tekuće godine. Koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 106,7 % i povećan je za 17,2% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U navedenom mjesecu otuđena su tri putnička automobila koja su pronađena i vraćena vlasnicima.

U posmatranom mjescu izvršena su dva krivična djela „Teška krađa“, a u uporednom periodu devet krivičnih djela što predstavlja smanjenje za 77,8%.

 Nadležnom tužilaštvu podnesena su 64 izvještaja kojim su obuhvaćena 83 lica. Od toga 14 lica su povratnici u izvršenju krivičnih djela i jedan maloljetnik.

Otkrivena su 4 krivična djela  iz oblasti privrednog kriminaliteta. Ovim krivičnim djelima pričinjena je materijalna šteta u ukupnom iznosu od 383.127,00 KM, a ostvarena protivpravna imovinka korist od 373.466,00 KM.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano je pet krivičnih djela i 43 prekršaja, što predstavnja povećanje za 53,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

Evidentirano je 97 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.

Nadležnim sudovima podnesena su dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno je 88 prekršajnih naloga, sveprotiv 91 lica.

U mjesecu avgustu evidentirano je 88 saobraćajnih nezgoda. Evidentirana je jedna nezgoda sa smrtno stradalim licem, u devet nezgoda teže je povrijeđeno 10 lica, a u 28 nezgoda lakše su povrijeđena 44 lica.   

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i droga lišena su slobode zadržavanjem 42 vozača, a šest lica je odbilo da se podvrgne alkotestiranju.