Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Povratak na Novosti | Informisanje javnosti » Novosti

U avgustu oduzeto oko 1900 grama kokaina

| Banjaluka | Petak, 29. septembar 2023.

U Policijskoj upraviBanjluka,29.09.2023. godine,održana je redovna pres konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec avgust 2023. godine. Na pres konferenciji su prisustvovali načelnik PU Banjaluka Đurica Vukelić, načelnik Sektora kriminalističke policije Slaviša Kojić i načelnik sektora policije Tihomir Cvijić.
             U mjesecu avgustu tekuće godine evidentirana su 144 krivična djela, dok je u uporednom periodu prošle godine evidentirano 126 krivinih djela. Povećanje  (18 djela) se odnosi na krivična djela "oštećenje i oduzimanje tuđe stvari", "krađa energije", krivična djela protiv života i tijela(tjelesne povrede) i krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Ukupno je riješeno 91,7% krivičnih djela, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 73,3% krivičnih djela.
U mjesecu avgustu realizovane su tri operetavne akcija kodnih naziva „Venera“, „Bul“ i „Povratnik“.
U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je šest krivičnih djela, gdje je evidentno povećanje od 100% u odnosu na isti period prošle godine kada su evidenitrana tri krivična djela. Nadležnom tužilaštvu dostavljeno je pet Izvještaja kojima je obuhvaćeno pet osumnjičenih lica. Zbog zloupotrebe opojne droge, prekršajno je sankcionisano 68 lica. Ukupno je oduzeto oko 800 grama zelene biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "marihuanu", oko kilogram i 900 grama bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu "kokain".
Evidentirano je povećanje broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira u odnosu na uporedni period. Povećanje se odnosi na prekršaje prosijačenja, s obzirom da je u toku mjeseca avgusta realizovana akcija koja se odnosi na suzbijanje i sankcionisanje prekršaja prosijačenja, što je rezultat rada policijskih službenika na terenu.
Evidentirano je 485 saobraćajnih nezgoda, što je više za 32,5% dok je u uporednom periodu evidentirano 366 saobraćajnih nezgoda. Povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa lakše povrijeđenim licima. U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo pet lica, što je na uporednom nivou. Teško je povrijeđeno 9 lica, što je manje za 50% u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 18 teško povrijeđenih lica. 111 lica je lakše povrijeđeno, što je više 29,1% u odnosu na uporedni period kada je bilo 86  lakše povrijeđenih lica.
Iz saobraćaja je isključeno 38 vozila, 566 vozača od kojih je 524 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 6 zbog upravljanja pod dejstvom opojnih droga, 14 zbog upravlja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 22. Takođe, danas završava kampanja Ministarstva unutrašnjih poslova „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, u okviru koje su policijski službenici preduzeli niz aktivnosti u cilju bezbjednog kretanja najmlađih učesnika u saobraćaju.
Evidentirano je 17 požara, a u uporednom periodu 30. 
U posmatranom perioduu tranzitnom kretanju kroz teritoriju koja je u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka nije bilo evidentirano kretanje migranata, dok je u uporednom periodu evidentirana 80 migranta.
Uspješno je obezbjeđeno 41 javno okupljanje i 59 sportskih priredbi, od čega dvije sa povećanim rizikom.
Imajući u vidu navedeno, stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banjaluka se cijeni kao zadovoljavajuće.